Пентагонът: «Политиката на Русия е заплаха за НАТО»

20 февруаари 2021-Нюз Фронт.

Главата на Пентагона Лойд Остин заяви, че «дестабилизиращата политика», провеждана от Руската Федерация, е една от основните заплахи за НАТО. Той съобщи това на среща на министрите на отбраната на страните от алианса, съобщава изданието «Известия».

Освен това НАТО е застрашено от растежа и укрепването на Китай, международните терористи, пандемията COVID-19 и глобалните климатични промени.
Според Остин най-важната задача на Северноатлантическия алианс е да защитава своето население и територии.
За целта е необходимо да се разработят и използват „надеждни възпиращи средства“.

Пентагонът: "Политиката на Русия е заплаха за НАТО"
По-рано, генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова да направи алианса платформа за политически диалог, в рамките на която „съмишлениците от алианса“ могат да разработят мерки за противодействие на Москва и Пекин.

„Необходимо ни е да укрепим нашето политическо и практическо сътрудничество с демократични съмишленици по света. По този начин можем да защитим основания на правила световен ред <…> и ценности “, добави той.

В отговор на думите на генералния секретар на НАТО, ръководителят на Комитета на Съвета на Федерацията по международни въпроси Константин Косачев заяви, че алиансът е реликва от миналото, чиято промяна в стратегическите доктрини само подкопава световната архитектура на сигурността.

«НАТО е остатък от Студената война, военен блок, който със самото си съществуване нарушава принципа на неделимост и сигурност в Европа и не е в състояние да реши нито един от реалните глобални проблеми на нашето време», каза сенаторът.

Той добави, че «генералите от НАТО» се подготвят за войни от последните години.
Понякога в западните страни звучат много плашещи „пророчества“ по повод възможното бъдеще на отношенията между Запада и Изтока.

На 2 февруари американският адмирал Чарлз Ричард обяви, че САЩ трябва да бъдат подготвени за ядрена война с Русия и Китай, тъй като това е «много реална перспектива».

Според думите му, съществува вероятност за регионална криза с Русия или Китай, която бързо може да ескалира до конфликт с използването на оръжия за масово унищожение.

„Трябва да се адаптираме към днешната стратегическа среда, като разбираме заплахите, породени от нашите противници“, каза адмиралът.

Ричард отбеляза, че Русия повече от 10 години „агресивно модернизира“ своите ядрени сили с нови ракети и други оръжия.

 

Заедно с „превземането“ на Крим, това показва и готовността на Русия да участва в агресивно съперничество и да игнорира международните норми, добавя още американецът. Полуостровът стана част от Руската Федерация след демократично проведен референдум,в съответствие със стандартите на ООН, на който над 90% от гласувалите изразиха волята си за възсъединяване с Русия. Но колективния Запад и до днес не може да преглътне този исторически момент.
Въпреки това в края на декември генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът не разглежда Русия като непосредствена военна заплаха.

„Не виждам непосредствена заплаха от Русия под формата на военна атака“, каза той.
В същото време генералният секретар на НАТО подчерта, че дори Руската Федерация да не е толкова мощна като СССР, Русия все още притежава ядрени оръжия и ракети, които могат да ударят цяла Европа.

Президентът на Владимир Путин, отговаряйки на обвиненията за «агресивно поведение» от Русия, заяви, че това е «разговор в полза на бедните». По-специално самолетите на НАТО са много по-активни на руските граници, отколкото руските самолети на границите на западните сили. Освен това Кремъл подчерта, че руската военна доктрина не съдържа постулата за нанасяне на първи ядрен удар по врага.

Последно време наблюдаваме рязко влошаване на отношенията между САЩ и Русия и градусът на напрежението се увеличава все повече. Като разбира се, САЩ ползват и лакейните правителства в ЕС, които за съжаление, сляпо следват американските инструкции, без да си дават сметка за последствията…

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments