«Лаборатория на всевъзможни надежди» — France 2 посети създателите на «Спутник V»

Снимачният екип на телевизионния канал France 2 успя по изключение да влезе в закритата лаборатория на Московския институт «Гамалея», където бе разработена първата ваксина срещу коронавируса. Както служителите на научния център сподилаха пред журналистите, тайната на успеха на Спутник V е, че неговата разработка не се е извършвала от нулата, а на базата на вече наличните технологии. В същото време европейският скептицизъм към препарата се обяснява с неспособността на Европа за губи, обясни директорът на института Александър Гинцбург пред френския кореспондент.

Превод от France 2: 

"Лаборатория на всевъзможни надежди" - France 2 посети създателите на "Спутник V"

На площ от няколко хектара има малки изследователски блокове. В един от тях ни чака Владимир Гущин.

Владимир Гущин, завеждащ лаборатория в института «Гамалея»: В тази лаборатория се занимаваме с подготовката. Относно новите варианти на вируса резултатите обнадеждават.

Той е част от група от 70 изследователи, разработили ваксината. Според него тайната на «Спутник V» е, че разработката не е започнала от нулата. Учените са взели за основа друга ваксина, предназначена за борба с вируса Ебола.

Владимир Гущин, завеждащ лаборатория в института «Гамалея»: Компонентите вече бяха налице. Вече разполагахме с технологията за разработване на препарата, имахме технологията за изпитание на ефективността, имахме екип.

Александър Гинцбург, директор на института «Н.Ф. Гамалея»: Скептицизмът се появи точно в момента, когато „голяма фармация“ разбра, че на пазара навлиза нов ваксинационен препарат с много добри потребителски свойства.

Ако един ден Европа реши да закупи ваксината Спутник V, почти няма шанс тя да бъде произведена тук — в лабораториите на Института „Гамалея“ и всъщност в Русия като цяло. Стратегията на Русия е да произвежда ваксината в страната, на която я продава. Фактът, че Европа ще произвежда ваксината, трябва да успокои европейците.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/vaccin/covid-19-les-secrets-de-fabrication-du-vaccin-spoutnik-v_4298375.html

Коментари:

comments powered by HyperComments