Express: Испания заплаши да напусне ЕС, в Европа назрява бунт

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Заплахата от напускане на ЕС се превръща в модерна тенденция. Испания отбеляза, че прилагането на Договора за енергийна харта противоречи на плановете за намаляване на вредните емисии. Испанският министър заяви, че без промяна на Хартата, «ще трябва да се подготвим за напускане на Европейския съюз». Изглежда, че Европа разлюби ЕС.

Превод от Express, Великобритания: 

Express: Испания заплаши да напусне ЕС, в Европа назрява бунт

Договорът към Енергийната харта, подписан през 1994 г. за защита на трансграничните инвестиции в енергийния сектор, е все по-често критикуван от екологичните организации и правителствата. Те твърдят, че договорът предотвратява постепенното премахване на въглеводородите. Испания заяви, че ЕС трябва да настоява за големи промени, в противен случай ще се оттегли от договора. Мадрид предупреди, че страните членки скоро могат да нарушат общия ред и да се оттеглят едностранно от договора.

Споразумението предоставя възможност на чуждестранните инвеститори да търсят финансова компенсация от правителствата, ако промените в енергийната политика имат отрицателно въздействие върху техните инвестиции.

Нетърпението нараства в някои страни, тъй като през миналата година трите кръга от преговори не постигнаха никакъв напредък.

Испания заяви този уикенд, че призовава лидерите на ЕС да обмислят оттегляне от договора, ако той не може да бъде преработен, за да отговаря на европейските планове за ограничаване на емисиите на парникови газове.

„Преговорите … практически не постигнаха напредък, от момента на старта им през юли 2020 г.“, заяви испанският официален представител.

«Испания се стреми към пълно спазване на Парижкото споразумение (относно промяната на климата), обещавайки да се оттегли от договора в противен случай», написа в Туитър министърът на енергетиката и околната среда на страната Тереза ​​Рибера.

Давайки интервю за POLITIKO, тя заяви: «Не сме особено оптимистични по отношение на предстоящите преговори, но всъщност не вярваме в техния успех.»

Предядявайки твърд ултиматум на Брюксел, испанският министър заяви, че трябва да стане ясно до края на 2021 г. какви усилия ще бъдат положени за внасяне на промени на договора.

В противен случай, добави тя, „ще бъдем принудени да се подготвим за излизане от Европейския съюз или, ако е необходимо, ще трябва да вземем предвид възможността някои държави-членки да напуснат“.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.express.co.uk/news/politics/1398457/eu-news-Spain-veto-energy-charter-treaty-European-Commission-negotiations-latest

Коментари:

comments powered by HyperComments