DI (Швеция): Купувайте «Спутник V», само това ще спаси ЕС от фиаско

Засега всички усилия на ЕС за разгръщане на програмата за ваксинация се превръщат в пълно фиаско. Задълбочени в политическите въпроси, европейските служители забравят, че е заложен човешкият живот. Но все пак има шанс да се ваксинирате. За целта трябва да спрем да отхвърляме Спутник V само защото е създаден в Русия.

Превод от Dagens Industri (Швеция): 

DI (Швеция): Купувайте "Спутник V", само това ще спаси ЕС от фиаско

Засега усилията на ЕС за разгръщане на програма за ваксинация се превръщат във фиаско и миналата седмица това беше отчасти признато от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

27-те държави от ЕС са ваксинирали средно по 5% от населението си. В това те много изостават от Израел, САЩ и Великобритания, които са много по-напред.

ЕС също изостава и от Сърбия, която отдавна е кандидат за член на съюза. Едно от обясненията защо Сърбия постигна такъв успех е решението й да закупи както руската ваксина Спутник V, така и китайската Sinovac.

„За нас ваксинацията не е геополитика, а проблем на здравето“, коментира сръбският премиер.

Изглежда, че тази позиция се споделя от много европейски представители на властта.

Френският президент Еманюел Макрон подкрепя закупуването на Спутник, ако Европейската агенция по лекарствата (EMA) го одобри. Германският канцлер Ангела Меркел и австрийският канцлер Себастиан Курц се изказаха положително за идеята за лицензирано производство на тази ваксина в техните страни. Унгария реши да закупи ваксината сама, като издаде национален лиценз за нейното използване във връзка с извънредната ситуация.

Според ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен тя също е готова да одобри Спутник V, ако производителят ще разкаже по-прозрачно за резултатите от използването му.

Когато Русия триумфално представи Спутник V през август 2020 г., световната научна общност прие ваксината с голям скептицизъм. Учените се позоваваха на липсата на данни и липсата на резултати от мащабни изпитания.

Но нещата се промениха.

Първо, The Lancet даде благословията си за ваксината. В началото на февруари уважавано британско списание публикува резултатите от трета фаза на изпитанията, които показват, че Спутник защитава от covid-19 в 91,6% от случаите. Ваксината е ефективна за хора от всички възрастови групи и «изглежда безопасна», казват експертите.

Това означава, че нейният защитен ефект е много по-силен от този на ваксината на AstraZeneca, която дава резултат само в по-малко от 60% от случаите.

Да, възможността Спутник V да бъде приет Брюксел вероятно ще се превърне в голяма победа за репутацията на Москва.

Но сега не е моментът да подхранвате гордостта си.

Става дума за хора, които умират всеки ден без ваксина. Става дума за възможността да рестартираме европейската икономика и отново да започнем да пътуваме и да посещаваме роднините си.

Всъщност всичко това касае легитимността на ЕС. Все още можем да избегнем фиаското.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.di.se/ledare/kop-in-sputnik/

Коментари:

comments powered by HyperComments