Затегнете коланите и дръжте шапките, Европа стремително се носи надолу

Думите на Лавров за възможността за прекъсване на отношенията с ЕС се превърнаха в риторичен шамар за Европа. В отговор Брюксел срамежливо не каза нищо. Само общество, което осъзнава собственото си морално превъзходство, е способно на решителен отговор, пише авторът. А Западът и преди всичко Европа губят това морално право точно пред очите ни.

Превод от Forum 24 (Чехия):

Затегнете коланите и дръжте шапките, Европа стремително се носи надолу

Кремъл отговори на Европейския съюз за възможните нови санкции срещу руската държава заради демонстративното преследване на Алексей Навални чрез устата на външния му министър Лавров. Ако, казват те, някой от руското ръководство пострада от лични санкции, правителството не изключва пълното разпадане на всички отношения с Европейския съюз. Лавров и по-рано не се е церемонил и е говорил презрително за европейците, наричайки ги „дебили“, но този път риторичният шамар прилича по-скоро на болезнен удар.

Не по-малко поразително беше смутеното мълчание на Брюксел, който дори след седмица не осъзна изявлението на Лавров. Знаещите хора не са изненадани: само общество, което осъзнава собственото си морално превъзходство, е способно на различен, решителен отговор, а не на мудна замисленост. От висотата на това превъзходство той може да поучава, да изнася лекции и да внушава принципи.

Западът като цяло и преди всичко Европа губят това морално право точно пред очите ни.

Колко жалко е поведението на някой, който е загубил моралното си право, това ясно се показа при посещението на „външния министър“ на Европейския съюз Борел в Москва. Европейският министър доброволно пое ролята на молител.

Не е изненадващо, че Борел не изрече нито една груба дума, когато същността на новата политика на руската държава бе представена на вниманието му без церемонии.

Западът следва пътя на ограничаване на свободата на словото, събранията, политическия плурализъм, свободния сблъсък на различни идеи, потискането на конкуриращите се мнения и гласове. Той следва пътя на забраната на дейностите на политическите опоненти, на изпълняването на служебните задължения по пътя на проверките и идеологическите чистки. Такъв Запад отваря широко кутията на Пандора и със собствените си ръце освобождава диктаторските режими без всякакво угризение на съвестта.

Подобен Запад губи първородното си морално право. Либералните мислители ентусиазирано подкрепиха този фалшив път, тъй като в сумрака на нашата цивилизация те видяха раждането на по-прогресивна и отговорна демокрация.

Тогава няма нужда сега да стенат: джинът бе пуснат от бутилката!

Затегнете коланите и дръжте шапките си — тръгваме надолу!

Отсега нататък всички диктатори на планетата не могат да плюят на разногласията за морала, казвайки: «Вие сте последните, който могат да ни четат лекции!»

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.forum24.cz/nove-zdroje-kremelskeho-sebevedomi-zapad-nema-sebevedomi-a-rozpacite-mlci/

Коментари:

comments powered by HyperComments