Възмутително е да се сравнява СССР с нацистка Германия

Руският посланик в Япония Михаил Галузин изразява възмущението си в отговор на съвместната статия на министрите на външните работи на Япония и Литва по повод Международния ден за възпоменание на Холокоста. Авторите са „забравили“ много исторически факти, но си позволяват да правят неприемливи паралели между действията на СССР и хитлеристка Германия.

Превод от The Jerusalem Post, Израeл: 

Възмутително е да се сравнява СССР с нацистка Германия

Редица аспекти от съдържанието на съвместната статия на министрите на външните работи на Япония и Литва, публикувана на 27 януари 2021 г. в The Jerusalem Post по повод Международния ден на честването в памет на жертвите на Холокоста, предизвикват недоумение.

Авторите са „забравили“ как възниква Международният ден за възпоменание на жертвите на Холокоста. Тази дата не е избрана случайно: на 27 януари 1945 г. съветските войски освобождават концентрационния лагер Аушвиц. Странно е, че този факт не е отразен в статията.

Недопустимите паралели между действията на СССР и нацистка Германия по време на Втората световна война изглеждат още по-скандални на този фон. Без основание се говори за „окупация от Съветския съюз“ заедно с нацистите на Полша, както и на някои европейски държави, включително на Литва.

СССР е последната държава, която през август 1939 г., след като изчерпа всички възможности за създаване на антифашистка коалиция в Европа и мюнхенското споразумение между Адолф Хитлер и ръководството на Великобритания и Франция, беше принуден да подпише пакта за ненападание с Германия.

Въвеждането на съветските войски в Полша, или по-точно, в тогавашните западни части на Украйна и Беларус, които тогава принадлежат на Полша, е извършено след германската агресия, започнала на 1 септември 1939 г., след като полското правителство загуби контрола над страната си и самото то вече беше някъде на границата с Румъния.

Що се отнася до съветската политика в балтийските държави, бихме искали да ви напомним, че в лицето на реалната заплаха германските войски да използват този регион като площадка за нападение срещу СССР, Москва беше принудена да извърши допълнително разполагане на войски към балтийските държави и въз основа на двустранни документи за взаимопомощ от 1939 г.

Подобна стъпка, предприета с одобрението на ръководството на тези страни, не означаваше предаването на суверенитета върху тяхната територия на Съветския съюз. Последвалото влизане на балтийските републики в СССР също не бе едностранно и стана по взаимно съгласие.

Вниманието ни бе приковано и към умишленото премълчаване в публикацията на алианса между милитаристична Япония и фашистка Германия по време на Втората световна война.

Съдържанието на статията изглежда особено двусмислено, ако си спомним, че именно Червената армия започна освободителната мисия в Европа, спасявайки цели нации от разрушения и поробване, от ужасите на Холокоста. Стотици хиляди съветски войници загубиха живота си заради това. Бихме призовали нашите японски колеги да подхождат обективно към историческата истина, а не да избират само онези страници, които не е срамно да се демонстрират днес.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.jpost.com/opinion/russian-ambassador-to-japan-comparing-ussr-nazi-germany-is-outrageous-658852

Коментари:

comments powered by HyperComments