В Конгреса на САЩ предложиха да бъдат подкрепени «демократичните стремежи» на белорусите

Членовете на Камарата на представителите на САЩ, демократите Уилям Кийтинг и Марси Каптур, както и републиканецът Брайън Фицпатрик внесоха проект за резолюция в подкрепа на народа на Беларус за разглеждане от Конгреса.

В Конгреса на САЩ предложиха да бъдат подкрепени "демократичните стремежи" на белорусите

Значителна част от текста на резолюцията „За подкрепата на народа в Беларус и техните демократични стремежи, както и за осъждането на изборните измами и последващите насилствени репресивни мерки срещу мирните протестиращи от незаконния режим на Александър Лукашенко“ е посветена на президентските избори в Беларус и събитията, които се състояха на техния фон през лятото на 2020 г.

От документа следва, че изборите, които са се провели без надлежното наблюдение от международни делегации, са широко признати за „несвободни и несправедливи“. Беларусите показали „твърдо желание и решителност за постигане на демократично бъдеще“, като участвали в „мирните протести“, се подчертава в текста.

Отношенията между Беларус и Русия също се споменават в негативен контекст.

„Александър Лукашенко продължава да подкопава суверенитета и независимостта на Беларус, опитвайки се да интегрира страната в така наречената Съюзна държава под контрола на Русия“, се посочва в проекта.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments