САЩ на ръба на пълната фашизация

Авторът сравнява САЩ с Ваймарската република и стига до извода, че Америка все още не се е приближила до най-мрачните дни на Ваймар, но скоро може да се потопи в тях. Има много прилики между пътищата им. Ще има ли прилики в тяхната съдба в бъдеще? Зависи от икономическата ситуация. Пандемията също заплашва да добави острота.

Превод от Advance (Хърватия): 

САЩ на ръба на пълната фашизация

Някога най-развитата държава в света преживя крах след разпадането на демокрацията и избухването на световна война, а днес има все повече прилики между нея и Америка.

На много хора в тези дни им идва на ум едно сравнение: те сравняват съвременната ситуация в САЩ с положението на немската Ваймарска република, държавата, която се появи след Първата световна война и в която демокрацията бе свалена, а на нейната смяна дойде печално известният хитлеровски Трети Райх.

Други са готови да заявят със задоволство, че днес ситуацията в Америка е още по-лоша, отколкото се представя в действителност.

Американското политическо насилие по улиците говори много за състоянието на американската република. Също така може да се отбележи, че някои малко известни групи станаха многобройни и влиятелни за кратко време. В този смисъл ситуацията в САЩ е много хаотична и все още е трудно да се каже кои радикални политически групировки ще станат известни и доминиращи. Някои от тях нямат напълно ясни цели и позиции, но те ще се оформят в процеса на по-нататъшното фрагментиране и позициониране.

Важно е да се отбележи това и във връзка с препратките към нацистите в Германия.

Днес ние помним нацистите като господари на геноцидния Трети райх, които доведоха Германия и света до най-кървавия конфликт в човешката история. Въпреки това, в продължение на много години те бяха много малка група в Германия и, разбира се, не бяха сила, от която някой очакваше претенции за господство в страната. Дори мюнхенският пуч на Хитлер през 1923 г. не изглеждаше като съдбоносно събитие.

С всичките си усилия нацистите, като малка група, просто не можеха да пробият до властта.

Предстоеше нещо, което ги приближи до целта им. Започва дълбока икономическа криза, която тогавашните германски власти в края на 20-те години отчаяно се опитваха да преодолеят с помощта на строги икономии. Това доведе до радикализация не само на политическите сили, но и на самия народ. Изведнъж най-индустриално развитата държава в света показа готовност да приеме дори най-екстремните политически тенденции, ако техните представители могат да предложат на хората поне някакъв изход от продължаващата криза.

Адолф Хитлер и нацистите се възползваха напълно от тази възможност. Както вече писах, те не я създадоха, но я сграбчиха и спечелиха благодарение на нея.

А в случая с Америка днес хронологията е почти същата.

Реалната ситуация очевидно не съответства на картината, която политическите опортюнисти нарисуват. Например Тръмп и неговата администрация се опитаха да представят „Антифа“ като буквално агенти на Джо Байдън и демократите.

Но ден след встъпването в длъжност на Байдън, радикалната левица проведе няколко демонстрации в различни американски градове и атакува централата на Демократическата партия в Орегон. На един от транспарантите, издигнати на 21 януари тази година, беше написано

„Не искаме Байдън, искаме отмъщение! За полицейските убийства, за империалистическите войни, за фашистки репресии.»

Някои протестиращи изгориха американски знамена в Портланд и викаха „Майната му на Джо Байдън“.

Съединените щати наскоро бяха сравнени с Ваймарската република от историка Робърт Херварт, който публикува статия по въпроса. В него той подчерта едно много важно нещо:

„Ваймар може да ни научи на много важни уроци. Първо, опасно е да се мисли, че консерваторите могат да контролират пламъците на десния екстремизъм, без да се изгорят. Тръмп не е Хитлер, но умишлено ангажирайки крайнодесните, той направи Републиканската партия зависима от избиратели, в които има войнстващи националисти, отричащи Холокоста, превърженици на теорията за превъзходството на бялата раса, следовници на теориите на заговора — накратко, всички, които искат повече от смяната на властта».

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.advance.hr/tekst/ide-li-amerika-putem-weimarske-republike-nekoc-najrazvijenija-zemlja-svijeta-dozivjela-je-slom-demokracije-i-zapocela-svjetski-rat-a-slicnosti-izmedu-nje-i-amerike-danas-sve-su-brojnije/

Коментари:

comments powered by HyperComments