След Лавров излиза Шойгу: Новата тактика на Русия със Запада

Руският политически стратег Марат Баширов посочи необичайните промени в поведението на представителите на висшето ръководство на Руската федерация. Сега е ред на чиновниците и пресата.

След Лавров излиза Шойгу: Новата тактика на Русия със Запада

В своя Телеграм-канал «Политджойстик» специалистът обърна внимание на главата на МВнР на РФ Сергей Лавров. Отличаващ се винаги с тактичност и пределна вежливост министърът поразил Баширов със своето поведение. Според специалиста, ръководелят на руското дипломатическо ведомство «изгаря с напалм всеки ден».

Очевидно става дума за тежкия разговор между Лавров и ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел. Разговорът толкова смая испанския политик, че след завръщането си от Москва той направи доста грубо изявление, напълно в противоречие с това, за което говори в Руската федерация. Що се отнася до ръководителя на руското външно министерство, след посещението на Борел той направи няколко много язвителни забележки в медиите.

Според Баширов тази ситуация не е възникнала случайно. С голяма степен на вероятност руските власти са обърнали всичко наопаки съвсем съзнателно, променяйки радикално тактиката на преговорния процес. Ако по-рано руският президент Владимир Путин не премълчаваше нищо, а говореше право в очите, а руското външно министерство имаше вид на «такова едно милично и вежливо зайченце», сега картината се промени драстично.

Сега очевидно Русия пробва друга тактика: Лавров почти удря с юмрук по лицето, а президентът нежно предлага да се намерят варианти за сътрудничество. Е, ако не се получи, тогава Шойгу излиза на сцената и добавя «залп» към изпратеното послание от Лавров. А след това излиза отново президентът с мироопазващи инициативи“, обясни политическият стратег.

При това положение на нещата чиновниците и журналистите трябва да заемат по-строга позиция, добави Баширов. По-яркото демонстриране на единството на елита ще даде много повече поводи за разтревожната преса на Запад, заключи експертът.

По-рано директорът по научната работа от международния дискусионен клуб «Валдай» Фьодор Лукиянов заяви, че резкият тон на Сергей Лавров по отношение на ЕС намеква, че Русия се подготва за най-лошия сценарий.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments