САЩ са готови за завръщане към споразумението за иранската ядрена програма

Съединените щати имат готовност да влязат в пряк контакт с Иран за евентуално завръщане на двете страни към споразумението за иранската ядрена програма от 2015 година.

САЩ са готови за завръщане към споразумението за иранската ядрена програма
Антъни БлинкънСнимка: ЕПА/БГНЕС

За това съобщава «Ройтерс» по повод на конференция на първите дипломати на западните страни по споразумението. Американският държавен секретар Антъни Блинкън е разговарял по видео връзка от Вашингтон с външните министри на Франция, Германия и Великобритания — Жан-Ив льо Дриан, Хайко Маас и Доминик Рааб, които са се срещнали в Париж.

В комюникето за разговора им се уточнява, че Вашингтон продължава да настоява Техеран да направи първата крачка — с пълно и безпрекословно спазване на споразумението. Иранската страна започна през 2019 година постепенно да излиза от ограничителните параметри за обогатяването на уран. Това стана след като бившият вече президент Доналд Тръмп обяви, че изтегля Съединените щати от ядреното споразумение.

Властите в Иран поставиха ултиматум на новия президент Джо Байдън до другата седмица да започне да отменя американските санкции срещу Ислямската република. В противен случай Техеран заплашва да забрани внезапните инспекции от Международната агенция за атомна енергия.

От администрацията на Байдън съобщиха малко по-късно, че няма да настояват за нови санкции пред ООН. Облекчават се и ограниченията за придвижването на ирански дипломати, акредитирани към световната организация. БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments