Русия покани чуждестранните посолства да се ваксинират с руската ваксина

Руското външно министерство е изпратило покани за безплатни ваксинации до всички чуждестранни посолства в Москва, пише «Комерсант», позовавайки се на служители на няколко посолства, като тази информация беше потвърдена и от самото ведомство.

Русия покани чуждестранните посолства да се ваксинират с руската ваксина

Според вестника става дума за ваксинацията на 12 хиляди дипломати и техните семейства. Различните дипломатически мисии обаче реагираха по различен начин на поканата за ваксинация. Поканата от Министерството на външните работи на Русия беше приета от служителите на посолствата на страните, в които е разрешено използването на руската ваксина Спутник V — държавите от ОНД, Азия, Африка и Латинска Америка.

В посолствата на западните страни реакцията не беше толкова еднозначна. Например посолството на САЩ в Москва заяви, че посланик Джон Съливан няма да се ваксинира, защото „не бих искал да приемам дозата Спутник V, която е предназначена за руски гражданин“. Но според The ​​Washington Post, цитирайки източници, някои американски дипломати биха искали да бъдат ваксинирани със Спутник V.

Служители от няколко дипломатически мисии споделиха пред «Комерсант», че не им е забранено да се ваксиниранират със Спутник V, но не им се препоръчва да бъдат ваксинирани преди руската ваксина да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Има и такива сътрудници на посолствата, които вече са се ваксинирали с руската ваксина преди поканата на външното министерство. Така например направи италианският посланик в Русия Паскуале Терачиано.

Самото външно министерство заяви, че предоставяйки на чуждестранните дипломати възможност да се ваксинират, Руската федерация изпълнява задълженията си по международните договори, включително спазвайки разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г., за да осигури условия за изпълнение на техните функции и сигурност.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments