Под залповете на украинските оръдия Донбас се подготвя за присъединяване към Русия

Въоръжените сили на Украйна продължават да стрелят по мирни селища в Донбас. Жителите на ДНР и ЛНР обаче избраха своя път — обединение с Русия. Това сподели Дмитрий Куликов, политически експерт, в ефира на YouTube канала на «Соловьов Live».

Под залповете на украинските оръдия Донбас се подготвя за присъединяване към Русия

В средата на седмицата Дмитрий Куликов, руски политически експерт, телевизионен и радио водещ, пристигна в Донецката народна република. Той посети фронтовото село мина 6/7, където на 3 февруари мирният жител Григорий Ритенко беше тежко ранен. Експертът сподели за целта на пътуването си до Донбас. Според него той е искал да изложи своята представа за това как регионът живее в условията на продължаващата седемгодишна война.

„Говорихме много за важния документ, който ДНР прие — доктрината «Руският Донбас». Само от името разбираш каква истерия се случва от другата страна. Струва ми се, че това е много важен документ. Говорим много за идеология. Искам да кажа, че Донбас го има. Когато четете този документ, разбирате: ние сме един народ и една цивилизация“, каза Куликов.

Според политолога ситуацията на линията на контакт на страните в конфликта в Донбас се влошава, тъй като украинските сили за сигурност наскоро са започнали да използват тежко въоръжение по време на обстрелите си. Според Куликов обаче опълчението на ДНР и ЛНР е готово за горещата фаза на войната.

„Има още един важен аспект: когато пристигнах, имаше битка на 10 км от центъра на Донецк. Наскоро украинските въоръжени сили започнаха да използват тежко въоръжение. Записан е обстрел от гаубици с калибър 122 мм и 152 мм.

Всичко това летеше към многострадалната Горловка. Ранен е мирен жител. Тъй като инстинктите на местните са изострени през седемте години на войната, те ми казват, че всичко това не е случайно.

Има информация за доставки на различно оборудване в района на Красноармейск, включително на системата за противовъздушна отбрана «Бук».

Донбас е събран и съсредоточен. Тук никой няма илюзии. Донбас е готов за битка всеки ден в продължение на седем поредни години“, посочи Куликов.

На фона на непрекъснатите обстрели от армията в Киев жителите на ДНР и ЛНР категорично отхвърлят дори самата възможност да се върнат отново в Украйна. Според Куликов хората искат обединението на републиките с Русия.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments