Янукович назова виновните за ситуацията с Донбас и Крим

Бившият президент на Украйна Виктор Янукович счита „лидерите на Майдана“ за виновни за избухването на военните действия в Донбас и завръщането на полуостров Крим в Русия. Думите му са цитирани на страницата му във Facebook от адвоката Виталий Сердюк.

Янукович назова виновните за ситуацията с Донбас и Крим

Според бившия държавен глава, виновник за ситуациите са секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Александър Турчинов, бившият президент на страната Петро Порошенко и бившият министър-председател на Украйна Арсений Яценюк.

Янукович изрази мнение, че всички те трябва да бъдат наказани.

Той коментира и изявлението на Върховната Рада относно «революцията на достойнството», което включва изправяне пред съда на виновните за гибелта на хората.

«Наричат „Майдана“ ключов момент в изграждането на украинската държава и изразител на националната идея за свобода. Като се вземат предвид събитията от последните седем години в историята на Украйна, «подобна формулировка звучи подигравателно», подчерта Янукович.

Той заяви още, че след 7 години «Майданът» продължава да разделя Украйна.

Янукович избяга в Русия след държавния преврат през февруари 2014 г. По-късно съдът осъди бившия президент на страната на 13 години задочно.

По-рано съобщихме, че участниците в държавния преврат в Украйна през 2014 г. разработили план, според който президентът Виктор Янукович трябвало да бъде ликвидиран в края на кървавата престрелка в извънградската му резиденция, по време на която над сто души трябвало да загинат.+

Това заяви в интервю за «Страна.УА» екс-премиерът на Украйна Николай Азаров.

Планът за ликвидирането на Янукович

„Янукович напусна президентската администрация на 21 февруари (2014 г.). Оттам с големи трудности се измъкна главата на президентската администрация Андрей Клюев. По това време вече бях загубил контакт с всички. Не можех да се свържа нито с министъра на вътрешните работи, нито с ръководителя на службата за сигурност. Всички заминаха за Межигорието (извънградска резиденция).

Службата на охраната на президента, която имаше собствено разузнаване, съобщи, че към Межигорието се движи голяма тълпа — около 5 хиляди души. Тази тълпа включваше специално обучена група, която трябваше да унищожи физически Янукович след завземането на Межигорието.

Резиденцията беше достатъчно добре защитена. Охраната беше сериозна, можеше да окаже сериозна съпротива при завземането, но мисля, че тогава щеше да има повече от 100 жертви (както на Майдана). Но резиденцията беше достатъчно трудно да се удържи, периметърът й беше голям. В тази ситуация щеше да се наложи да се «стреля на месо». И, разбира се, щеше има много сериозно кръвопролитие.

Организаторите на Майдана се стремяха точно към това. Янукович знаеше за това, затова реши да се евакуира в Харков“, заяви Азаров.

Според него обаче метежниците вече контролирали властта на практика във всички региони и планът за убийството на Янукович бил коригиран.

„След напускането на Янукович Върховната Рада абсолютно незаконно назначи нов ръководител на СБУ, нов министър на вътрешните работи, което беше абсолютно незаконно. Екипите веднага отидоха в регионалните отдели, местните ръководители се поколебаха. И веднага бяха изпратени отряди в Харков, в Донецк, чиято задача беше да унищожат Янукович. Тогава започнаха тежките дни за Янукович.

Той отлетя за Донецк. Но там също беше опасно, тогава той замина за Крим и така започна одисеята му“, заключи Азаров, имайки предвид молбата за помощ към президента на Руската федерация и бягството на Янукович в Ростов.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments