Врагове, а не партньори: как НАТО ще сдържа Русия и Китай

18 февруари 2021-Нюз Фронт.

На 17 февруари се проведе среща на министрите на отбраната на НАТО, един от основните въпроси, на която беше обсъждането на Инициативата НАТО 2030.
Освен членовете на Северноатлантическия алианс, на събитието присъстват ръководителите на военните ведомства на Финландия и Швеция Антти Самули Кайконен и Карин Енстрем, както и върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.
Самата среща действа като пролог на срещата на върха на НАТО, която трябва да се проведе тази година в Брюксел.

„Представих редица амбициозни предложения, които ще лежат в основата на срещата ни на върха. Те обхващат ключови области: засилване на нашия ангажимент за възпиране и отбрана, осигуряване на стимули за съюзниците да предоставят повече възможности и осигуряване на по-справедливо разпределение на тежестта на разходите, за да отговарят на нашите стремежи “, каза генералният секретар на алианса.

Врагове, а не партньори: как НАТО ще сдържа Русия и Китай

В НАТО Столтенберг заяви, че след първия ден от срещата на министрите на отбраната е необходимо да се актуализира стратегическата концепция и целта на подобно преразглеждане трябва да бъде укрепване на връзките между Европа и Северна Америка.
Вече е възможно своеобразно рестартиране на трансатлантическите връзки, което беше отбелязано на събитието — за първи път се провежда такава среща с участието на представители на новата американска администрация.

„Трябва да разширим политическото и практическото сътрудничество с демократите и съмишлениците по света, за да можем да защитим реда, основан на правила и закони, който е подкопан от страни, които не споделят нашите ценности, като Русия и Китай“,-подчерта генералният секретар на алианса.

С тези задачи Столтенберг обясни необходимостта от установяване на по-справедливо разпределение на тежестта на разходите. И това е, за да се гарантира, че 2021 г. ще бъде седмата поредна година, в която европейските членове на НАТО и Канада увеличават разходите за отбрана.

Според Йенс Столтенберг, се очаква девет от членовете на алианса да отделят 2% от БВП за отбрана, в сравнение с три държави през 2014 г.

От 2014 г. насам европейските съюзници и Канада направиха допълнителен принос от 190 милиарда долара. Тази година 24 членове на блока ще отделят поне 20% от бюджета за отбрана за ново основно оборудване — това е нивото, препоръчано от ръководството на алианса.

Освен това концепцията от 2010 г. включва стратегическо партньорство с Русия. Днес обаче «ситуацията се е променила», подчерта Столтенберг.

Едно от предложенията, които ще бъдат направени на срещата на върха на НАТО, е да се засили отбраната.

„Днес, когато извършваме възпиране и отбрана в състава на бойни групи в балтийските държави и осигуряваме напреднало присъствие в Черноморския регион, патрулираме във въздушното пространство, провеждаме морски операции с участието на нашите постоянни морски формирования, всички тези сили и средствата се предоставят от страните от НАТО.

И същите тези страни поемат свързаните с това разходи. Предлагам НАТО да поеме част от тези разходи. Това ще покаже по-строг ангажимент за ефективна отбрана, към член 5, за сдържане “, каза генералният секретар на алианса по време на прес-конференция.

Що се отнася до източния фланг на НАТО като цяло и по-специално до Черноморския регион, Йенс Столтенберг подчерта, че военният блок значително е засилил целевото си присъствие — бойни групи в балтийските страни, Румъния и Полша патрулират във въздушното пространство и морето.

„По-специално, три военни кораба на НАТО сега са в Черно море. И различни държави от НАТО също провеждат своите операции в Черно море — Турция, Румъния и България, три крайбрежни държави работят там заедно с Украйна и Грузия, наши партньори. И съюзниците инвестират повече. Днес имаме безпилотни системи, работещи по нашите граници, особено на изток и юг “, изброи ръководителят на алианса.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments