В Сърбия е избран нов патриарх

18 февруари 2021-Нюз Фронт.

Свещеният Архиерейски Синод на Сръбската Патриаршия избра Загребско-Люблянския митрополит Порфирий за 46-и глава на Сръбската Православна църква.

Монах Матей от манастира Сисоевац извади от Светото Евангелие плик с името на новия Патриарх, който съдържаше пликове с имената на тримата кандидати, получили най-много гласове.

 

В Сърбия е избран нов патриарх

Освен към митрополит Порфирий, в апостолското теглене на жребия взеха участие епископ Бачкински Ириней и епископ Баня Лука Ефрем.

След избирането на новия патриарх забиха камбаните на катедралата „Свети Сава“ и катедралата в Белград.

Самата интронизация трябва да се извърши в близко бъдеще, най-късно след два или три дни, в катедралата в Белград.
Когато Синодът на Сръбската Православна Църква определи датата, интронизацията ще се състои и в Печската патриаршия.

 

Асамблеята на Сръбската Православна Църква започна днес точно в 12 часа в криптата на църквата «Свети Сава», а самата Асамблея беше предшестваня от литургия, на която присъстваха всички членове на Асамблеята.

Това е първият път, когато Съборът се провежда извън Патриаршията, а Храмът на Свети Сава е избран заради пандемията и по-благоприятните условия, които съществуват на тази голяма територия за реализацията на защитни мерки.

Съборът премина под председателството на епископ Срем Василий, тъй като епископ Сабатски и администраторът на Валевска епархия Ловрентий бяха хоспитализирани в Клиничния център на Сърбия.

На събора присъстваха 36 епископи от 39 членове на събора.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments