Украйна: Спирането на «Северен поток 2» е въпрос на живот и смърт

Главата на «Нафтогаз Украйна» Андрей Кобольов определи спирането на строителството на газопровода «Северен поток 2» като въпрос на живот и смърт за украинците.

Украйна: Спирането на "Северен поток 2" е въпрос на живот и смърт

Според него след завършване на проекта Украйна ще стане „беззащитна срещу руската военна агресия“. Както отбеляза Кобольов, докато транзитът на руски газ за Европа се осъществява през украински територии, ГТС е „част от държавната отбранителна система“. Ако географията на доставките на газ за ЕС се промени, позицията на Киев ще се промени.

„Тогава страната ни ще стане много по-уязвима за руската агресия. Ето защо спирането на Северен поток 2 „е, без преувеличение, въпрос на живот или смърт за нашите граждани“, смята главата на украинския Нафтогаз.

По-рано украинският министър на финансите изчисли загубите заради «Северен поток 2».

Реализацията на проекта „Северен поток 2“ беше спряно поради санкциите, наложени от САЩ през декември 2019 г. срещу изпълнителите на газопровода. Президентът на Русия Владимир Путин обяви през януари 2020 г., че „Северен поток 2“ ще бъде завършен с руски сили, но строителството ще бъде завършено няколко месеца по-късно от планираното.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments