САЩ продължават прехвърлянето на бомбардировачи към границите на Русия

Съединените щати вероятно ще продължат временно да разполагат стратегическите си бомбардировачи B-1 в Норвегия. Това съобщи началникът на щаба на ВВС на САЩ генерал Чарлз Браун, отговаряйки на въпрос на ТАСС по време на онлайн брифинг за журналисти.

САЩ продължават прехвърлянето на бомбардировачи към границите на Русия

„Що се отнася до бомбардировачите B-1. Става дума за средства за осигуряване на глобална въздушна мощ. Бомбардировачите B-1 и оперативните групи на нашите бомбардировачи са способни да действат всъщност навсякъде и по всяко време. Ще кажа, че можете да очаквате да изпратим нашите бомбардировачи (практически) до всяка точка и по всяко време. И така … Ще се случи ли отново в Норвегия? Вероятно има голям шанс (за това). Кога? Това може да се случи по всяко време», — каза военачалникът.

„Всичко е свързано с конкуренцията. И ако ви кажа точно кога ще се случи, няма да можем да се конкурирарме, тъй като вие ще ги уведомите. Предпочитам нашите (потенциални) опоненти да си блъскат главата“, каза Браун.

„Искам да се уверя, че фигурите се движат постянно на шахматната дъска и не стоят вкоренени на място, което би ни направило много предсказуеми. Това е красотата на въздушната мощ — способността наистина да се придвижвате навсякъде и по всяко време. Можете да очаквате да видите излитания на още повече американски бомбардировачи по целия свят» , добави началникът на щаба на ВВС на САЩ.

Европейското командване на въоръжените сили на САЩ обяви на 2 февруари, че американската страна за първи път разполага бомбардировачи B-1B Lancer в Норвегия. Предвижда се ескадрилата да бъде разположена в базата в Орланд за един месец.

Коментирайки тази информация, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова подчерта, че Москва разглежда тази стъпка на САЩ като заплаха за сигурността в региона. Тя заяви, че става дума за натрупване на военна активност на Запада в непосредствена близост до руските граници. Очаква се бомбардировачите да летят в международното въздушно пространство отвъд Полярния кръг и край северозападното крайбрежие на Русия.

В съответствие с руско-американските споразумения за намаляване на стратегическите нападателни въоръжения, B-1 е преоборудван по такъв начин, че вече не може да носи ядрено оръжие. Този самолет обаче е един от трите стратегически бомбардировачи в американския арсенал, способен да поеме на борда си най-голям товар. Американските военновъздушни сили разполагат с 67 от тези бомбардировачи, базирани в Тексас (38) и Южна Дакота (29).

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments