САЩ хвърлят Украйна, Грузия и Молдова срещу Русия в Черно море

18 февруари 2021-Нюз Фронт.

Една от основните стратегически цели на Вашингтон е да консолидира и организира държавите от Източна Европа за противостояние с сдържане на Русия.

Подкрепата на черноморските държави срещу Русия се превърна в основен американски приоритет, тъй като Турция вече е ненадежден партньор. А и турците преследват собствени интереси.

Създаването на военен блок между Украйна, Грузия и Молдова е инициатива на Вашингтон, но това е малко вероятно да окаже сериозно влияние върху ограничаването на руското влияние.

САЩ хвърлят Украйна, Грузия и Молдова срещу Русия в Черно море

Президентът на Украйна Владимир Зеленски почти веднага след одобрението на Вашингтон започна проверка на бойната готовност на своите войски в Донбас и на 3 февруари спря да излъчва «проруски» телевизионни канали.

След това, седмица по-късно, на 10 февруари, Украйна провокативно предложи на НАТО да използва въздушното пространство над полуостров Крим за военни операции.

По-рано международните въздушни маршрути над Крим бяха забранени от Евроконтрол (Европейска организация за безопасност на аеронавигацията), тъй като диспечерският център в Симферопол се обслужва от Русия, а полетите до Крим се извършват само от Русия.

Небето над полуострова и прилежащите води на Черно и Азовско море е ефективно защитено от аерокосмическите сили и руския флот. По този начин поканата на Украйна да прелети над Крим е коварна военна изобретателност и опитът на Зеленски да принуди Алианса да влезе в конфликт с Русия.
Членството в НАТО на Грузия и Украйна вероятно ще даде обратен ефект срещу Русия.

Хипотетичен военен блок между Украйна (25-то място в класацията на Global Firepower), Грузия (92-ро) и Молдова (107-мо) изглежда изключително неубедително за сдържането на Русия.
САЩ и НАТО се опитват да превърнат постсъветското пространство в състояние на постоянна военна вражда и конфликт, тъй като вярват, че това е най-добрата гаранция за западните страни да отвлекат вниманието и да отслабят Русия. Въпреки това, тясната координация между Украйна, Грузия и Молдова едва ли ще бъде основен проблем за сигурността на Русия, тъй като те нямат военноморски сили.

Тъй като Турция се превърна в ненадежден член на НАТО, САЩ залагат на членки на НАТО като България и Румъния, както и на Украйна, Грузия и Молдова.

На тях е възложена ролята на Турция за оказване на натиск върху Русия в Черно море.
Въпреки че САЩ и Турция проведоха военни учения в Черно море само преди няколко дни, е малко вероятно Турция да участва във войната с Русия от страна на НАТО.

Поради тази причина Вашингтон тласка Украйна, Грузия и Молдова към по-тясно сътрудничество с НАТО срещу Русия, въпреки факта, че те не са членове на Алианса.

Отделно вмнимание заслужават плановете на САЩ и НАТО по отношение на България и Черно море…

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments