Китай подготвя «метален удар» по отбранителната способност на САЩ

Китай може да нанесе удар по отбранителната промишленост на САЩ, като ограничи износа на метали, които играят важна роля в производството на изтребители. Това съобщава Financial Times, позовавайки се на източници, участващи в консултациите с представители на правителството и отрасъла.

Китай подготвя "метален удар" по отбранителната способност на САЩ

Според изданието министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай е предложило проект на мярка за контрол върху производството и износа на 17 редки земни метали. Уебсайтът на агенцията подчертава, че редкоземните метали са невъзобновяем и следователно стратегически важен ресурс.

„Американските производители на оръжие биха могли да бъдат едни от първите компании, които са обект на ограничения за износ“, казва Чжан Руй, анализатор в базираната в Пекин консултантска фирма Antaike.

Понастоящем много държави зависят от КНР за добива на редица редки земни елементи, необходими във военната промишленост. След обработката редкоземните метали могат да се използват в металургията, нефтохимията, стъклокерамиката и напредналите технологични области като компютри, медицина, оптикоелектроника и електрически превозни средства, както и в аерокосмическите технологии, съобщава China Central News. Редкоземните метали могат да бъдат стратегическият коз на Китай.

Според изследователската група на Конгреса на САЩ един американски изтребител F-35 използва 417 кг редкоземни метали. Освен това на Китай се падат около 80% от доставката на тези метали.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments