Daily Express: Фиаското на ЕС по въпроса за ваксинациите ще застави блока да се обърне към руския «Спутник V»

Неуспехът на ЕС по отношение на ваксинациите вероятно ще застави блока да поиска от Русия доставки на новата си ваксина Спутник V. И това въпреки факта, че Украйна прави «сплашващи“ изявления, че препаратът е „хибридно оръжие“.

Превод от Daily Express (Великобритания):

Daily Express: Фиаското на ЕС по въпроса за ваксинациите ще застави блока да се обърне към руския "Спутник V"

Брюксел се оказа в изключително унизително положение поради ниския процент на ваксинация на населението и продължаващите проблеми с доставките на ваксини. Забавянията бяха причинени от прекалено продължителните преговори между Европейския съюз и производителите на ваксини, в резултат на което блокът се оказа в края на опашката за ваксини от няколкото фармацевтични гиганти. AstraZeneca заяви, че няма да могат да предоставят на ЕС броя на дозите, които блокът е поискал, тъй като Брюксел е подписал договор с компанията няколко месеца след Обединеното кралство, което означава, че Великобритания има предимство при разпределението на ограничените доставки на нейните ваксини.

Главата на компанията Moderna също се оплака от колебливостта на ЕС миналата година и след това обяви в последния момент, че компанията няма да може да достави огромния брой дози, на които блокът първоначално се е надявал.

През януари бяха наблюдавани закъснения и при доставката на ваксината на Pfizer-BioNTech за страните от ЕС.

Докато ръководството на ЕС отчаяно се опитва да намери изход, коментаторите се съмняват дали блокът може да използва ваксината, разработена в Русия — заради продължаващото напрежение в международните отношения.

Унгария, която е част от Европейския съюз, вече даде зелена светлина на руската ваксина Спутник V и започна преговори с Москва за доставките.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че обръщането към Русия и Китай е единственият начин да се отговори на нуждите на страната му от ваксини, като се има предвид «разочароващо» бавното предлагане на ваксини на Pfzier.

Друга държава-членка на ЕС, Чешката република, също сериозно обмисля въпроса за руската ваксина, което ще й позволи да поеме водещата роля в настоящата надпревара за ваксини.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан вече намекна, че Германия може да последва примера на двете страни и да закупи Спутник V.

Той каза следното:

«Няма значение в коя държава се произвеждат ваксините, стига да са безопасни и ефективни, те могат да ни помогнат да се справим с пандемията.»

Мнозина обаче са загрижени за това как напрежението, което продължава да съществува между Европейския съюз и Русия, би могло да повлияе на достъпа до Спутник V.

Международното напрежение стана болезнено очевидно по-рано през февруари, когато върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел пристигна на посещение в Москва.

Спутник V наистина раздели международната общност. Украйна например забрани ваксината и я нарече „хибридно оръжие“, което Русия може да използва срещу Украйна. Междувременно източници от Европейската комисия споделиха пред EURACTIV.com:

„Засега тя (руската ваксина) не се разглежда. За да участват в програмата за ваксинация в Европейския съюз, производителите трябва да имат производствени мощности в ЕС, за да можем да гарантираме своята независимост».

Източникът обаче отбеляза, че руската ваксина няма да бъде политически проблем, ако получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Мелхоар Шчепаник, анализатор от Полския институт за международни отношения, обясни:

„Ако Европейската агенция по лекарствата одобри руска ваксина за употреба в страните от блока, това ще бъде важен репутационен успех за Русия и Русия почти сигурно ще се опита по някакъв начин да го превърне в конкретна полза.»

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.express.co.uk/news/world/1398094/eu-news-covid-19-vaccine-russia-sputnik-v-astrazeneca-josep-borrell-spt

Коментари:

comments powered by HyperComments