„Да живее Русия!“: Митингуващи в ЦАР благодариха на Москва за победата над терористите

Хиляди жители в столицата на Централноафриканската република (ЦАР) Банги излязоха на митинг в знак на благодарност за помощта на руските инструктори на правителствената армия при освобождаването от терористите на магистралата, свързваща страната с Камерун, съобщи руският посланик в ЦАР Владимир Титоренко, предаде РИА Новости.

„Да живее Русия!“: Митингуващи в ЦАР благодариха на Москва за победата над терористите

В навечерието на президентските и парламентарни избори, проведени на 27 декември 2020 г. в ЦАР, военно-политическата ситуация се влоши сериозно.

Незаконните въоръжени формирования, с подкрепата на опозицията, предприеха стъпки за дестабилизиране на ситуацията и нарушаване на изборния процес. В отговор на искането от централноафриканските власти, Русия изпрати допълнителни 300 инструктори в страната за обучение на военнослужещите от националната армия, участващи в осигуряването на сигурността в навечерието и по време на общите избори, както и четири вертолета Ми-8 с екипажи и инженерно-технически персонал.

През януари Руската федерация изтегли хеликоптерите на Министерството на отбраната от страната. Според руския посланик в митинга в Банги са участвали около 3 хиляди души. Сред тях са били предимно студенти и ученици. Те излезли на улиците с руски знамена и транспаранти.

Надписите на транспарантите гласят: 

«За няколко месеца нашата армия с подкрепата на Русия и Руанда направи това, което не можа да направи МООНСЦАР за 8 години (контингентът на Многопрофилната комплексна мисия на ООН за стабилизация в ЦАР, бел.ред.)», «Да живеят Русия и Руанда», «Не на диалога с терористите от «Коалицията на патриотите за промени».

Освен това, прозвучали са искания за отмяна на ембаргото за доставка на оръжия.

На митинга е говорил кметът на Банги.

Организаторите на манифестацията връчили на руския дипломат послание с думи на благодарност.

«Ние, учениците и студентите от Централноафриканската Република, изразяваме своята искрена благодарност към руските военни специалисти за тяхната постоянна подкрепа на нашите сили за сигурност в действията за пълното освобождение от терористите, което позволи да бъде освободен нашият път към училищата», се казва в посланието.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments