Американските пилоти се сблъскаха със срив в системите поради приближаването на руския Су-35 в небето на Сирия

Американският многоцелеви изтребител F / A-18E Super Hornet в сирийското небе преживя редица технически проблеми поради отказ на бордовите системи, отговорни за нанасяне на удари по наземни цели поради приближаването на руския Су-35. Това, според Military.com, следва от доклад на RAND Corporation, калифорнийски изследователски център, който изпълнява поръчки от правителството на САЩ.

Американските пилоти се сблъскаха със срив в системите поради приближаването на руския Су-35 в небето на Сирия

По време на една от въздушните мисии многоцелевия свръхманеврен изтребител Су-35 прелетя над територията, върху която нанасяха удари американските самолети. Действията на руския изтребител бяха наблюдавани от F / A-18E Super Hornet, който има инфрачервен датчик тип FLIR, използван за прихващане на намиращите се на земята цели.

Некоректното функциониране на бордовите датчици беше само един от проблемите, с които американските пилоти трябваше да се сблъскат по време на своите излети в небето на Сирия.

Най-забележима роля във въздушната борба срещу терористите на ИДИЛ в началните етапи изиграха американските F-16 Fighting Falcons и F-15E Strike Eagles, извършили близо 1800 полети до края на 2014 г. Една от основните пречки в борбата с джихадистите по това време, според RAND, е липсата на необходимата информация за бойните убежища, които представляваха концентрация на паричните средства, получени от използването на нефтените обекти на САР.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments