Wiener Zeitung (Австрия): «Спутник» предизвика нов шок, Западът гризе нокти

Историята със «Спутник» заставя австрийския автор да се замисли колко добри са руските учени. Западът е свикнал да мисли, че руснаците изостават във всички области. Но се оказа, че това не е така. Всъщност Русия непрекъснато показва световни успехи в естествените науки, подчертава политологът Герхард Мангот.

Превод от Wiener Zeitung (Австрия):

Wiener Zeitung (Австрия): "Спутник" предизвика нов шок, Западът гризе нокти

След изстрелването на първия космически спътник през 50-те години стана ясно, че Съветският съюз изпреварва Запада в някои области. Сега Русия изненада света с ваксина със същото име. Колко добри са руските учени?

Когато руският президент Владимир Путин на 11 август миналата година, в разгара на пандемията, беше първият, който обяви създаването на ваксина, тя беше приета изключително скептично — предимно на Запад. Процедурата по регистрацията беше извършена твърде бързо, за да се говори за надеждността на ваксината. И имаше твърде малко доверие на Запад (и не само там) в непрозрачната руска система. Вярно, че ваксината бе разработена в световноизвестния институт «Гамалея» в Москва, което можеше да засили доверието в препарата.

Освен това Путин рискуваше да опозори Русия и себе си, ако ваксината се провали.

И накрая, фактът, че ваксината получи звучното име на първия съветски космически кораб, който през 50-те години подчерта технологичното изоставане на САЩ след СССР в космическата област, предизвика снизходителна усмивка сред мнозина в развитите страни.

Скоростта, с която бе регистрирана ваксината, и името Спутник олицетворява страстното желание на Русия окончателно да изпревари своите западни съперници в технологиите и науката. По време на съветската епоха, когато царуваше вярата в прогреса, това амбициозно желание намираше израз в лозунга „Да  настигнем и изпреварим Америка“. Но още преди това реформаторите сред руските царе като Петър Велики или Александър II, а и Сталин —  се опитваха да свържат традиционно аграрната държава с европейската цивилизация. И успяха!

И все пак страната наследник на «Горна Волта с ракети», както бившият германски канцлер Хелмут Шмит презрително нарича Съветския съюз, предлага на света твърде много сюрпризи за да може идеята за изостаналата Русия, култивирана на Запад в продължение на десетилетия, да продължи да съществува. И това се отнася не само за оръжейната индустрия, където президентът Путин въвежда нови високотехнологични оръжия, като хиперзвуковите ракети, но и в други области, включително в медицината.

Западът трябваше да признае, че руската ваксина е ефективна и в същото време не предизвиква странични ефекти.

За Путин това беше повече от добре дошъл успех, повишавайки престижа му. Особено важно е, че това се случи по времето, когато Путин беше под натиск в собствената си страна.

Когато пратеникът на външната политика на ЕС Жзеп Борел поздрави Русия за успешното разработване на ваксината по време на посещението си в Москва миналата седмица, видео от руското министерство на външните работи противопостави пасажа на едно от изявленията на арестувания опозиционен политик Алексей Навални.

Последният язвително отбеляза през август, когато беше представен Спутник V, че изявленията на Кремъл не могат да предизвикат нищо друго освен смях.

Ето защо руското ръководство е толкова доволно, че ваксината предизвика положителен отговор в света и може да се използва в Европа, която изпитва затруднения при доставката на други препарати.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.wienerzeitung.at/nachrichten/politik/europa/2092628-Ein-neuer-Sputnik-Schock.html

Коментари:

comments powered by HyperComments