Путин за Донбас: Търпим и чакаме удобен момент за удар

Русия няма да се откаже от подкрепата на Донбас. Москва обаче трябва внимателно да обмисли възможните последици от всяка своя стъпка.

Путин за Донбас: Търпим и чакаме удобен момент за удар

Това заяви руският президент Владимир Путин по време на онлайн разговор с ръководителите на руските медии.

Няколко фрагмента от речта на президента бяха публикувани от пресслужбата на Кремъл. Може да се предположи, че думите за Донбас са реакцията на държавния глава на неотдавнашния призив на ръководителя на RT Маргарита Симонян окончателно да бъдат върнати ДНР и ЛНР в състава на Русия.

„Пред очите ми са хора, които са били ранени и осакатени, особено деца, в Донбас. Но на нашите плещи, защото вие сте четвъртата сила, лежи огромната отговорност за Русия като цяло. И преди да вземем каквото и да е решение, трябва да помислим за последиците от всяка наша стъпка. Няма да изоставим Донбас, независимо от всичко”, каза Путин.

Той също припомнии, че Русия и без това е демонизирана на Запад.
«Вие какво, не помните ли как ме бяха нарисували с такива едни огромни зъби, а от тях капеше кръв? «Пари мач», според мен. 
Такива снимки имаше много. Тъкмо започнахме да се стабилизираме, да се изправяме на крата си — и веднага започнаха политиката си на сдържане», обясни Путин.

«Вярвам в пасионарността, в теорията за пасионарността.
(Пасионаризъм или пасионарност (от латински: passio – страст) е масова готовност за саможертва от страна на представителите на определена народност, бел. ред.)
Както в природата, така и в обществото има развитие, връх, затихване. Русия не е достигнала своя връх. Ние сме в период на марш, в марш в развитието си. Русия премина през най-тежките изпитания в историята си през 90-те и началото на 2000-те, но сме в марш в развитието си, сигурен съм в това. Гледам какво се случва с нас: море от проблеми. Но за разлика от други стари или бързо застаряващи нации, ние сме в подем. Ние сме доста млада нация“, добави президентът.

Според него сметките на враговете на Русия не са се сбъднали.

„Първоначално си превеха сметката, че изобщо няма да можем да направим нищо с този коронавирус. Отначало разчитаха на това! Считаха, че сме безсилни и не можем да направим нищо. Но успяхме. По-добре от другите страни. Имаме 12 случая на 100 хиляди от населението.

Мобилизирането на цялата здравна система, мобилизирането на промишлеността се оказаха просто несравнимо по-високи от тези в европейските страни и Щатите. Там е просто колапс! Там имат високо ниво на здравеопазване и промишленост и постиженията са забележителни, ние все още сме далеч от тях в някои области, това е абсолютно очевидно. Но всичко това при тях е за определена група хора, в Русия е за по-голямата част от населението. Те нямат способността да се мобилизират, както се оказа. При нас е по-добре!» — каза Путин.

Политологът Владимир Корнилов в интервю за Sputnik коментира думите на Путин за Донбас:

„Признаването на независимостта на ДНР и ЛНР би се възприело като отказ на Русия да изпълни споразуменията от Минск, което Москва не може да направи без подходяща причина. Спомнете си, когато Саакашвили чрез военната си авантюра принуди Русия да признае Южна Осетия и Абхазия.

Путин намекна за това — ние ще подкрепим Донбас като непризнатите републики на бивша Грузия, но ако Украйна или Западът ни поставят в ситуация, в която трябва да защитаваме тези републики, тогава прецедентът може да се повтори“, каза Корнилов.

Депутатът от парламента на ДНР Владислав Бердичевски смята, че освен темата за Донбас, речта на Путин е била много по-важна.

„Ясно е, че Русия няма да изостави Донбас — по-важно за мен е този фрагмент, в който Путин говори за демонизирането на Русия и нейните лидери, за причините и последствията от това, независимо от името и строя в Русия.

За съжаление, не всеки, дори и във висшите ешелони на властта и бизнеса, разбира това: руснаците никога няма да бъдат приети от Запада за свой народ, независимо, че някои предават Родината и се опитва да угодят на Запада.

Западът ще използва само предателите и полезните идиоти, те нямат шанс да стават равни с на тези от Запада. А за особено надарените — нека погледнат Украйна“, написа Бердичевски в своя блог.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments