Правителството отпусна 3,5 млн лева за реставрация на църкви и манастири

Правителството отпусна 3,5 милиона лева на Българската православна църква за реставрация на църкви и манастири, както и за доизграждане на строящи се църковни храмове.

Правителството отпусна 3,5 млн лева за реставрация на църкви и манастири

От тях 1 милион 360 хиляди лева са за храм „Успение Богородично“ в Кюстендил. 140 000 лева се отпускат и за реставрация на джамията „Фатих Мехмед“ в Кюстендил, която е на повече от 500 години.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи коментира:

„Във време, в което хора се опитват да използват религията за политически цели, за користни цели, за нас е от изключително голямо значение да бъдем преграда към подобни опити, да не позволяваме радикални елементи да влизат в нашата страна“.

В отговор премиерът Бойко Борисов подчерта важността на етническата толерантност:

„Хора, които обичат своя господ и своята религия, те почитат и чуждата, защото аз съм много щастлив, защото знам, когато попът и ходжата си пият кафето заедно, България винаги е била добре. Когато почнат да говорят за възродителни процеси и за подобни неща, знаем какво става“.

30 милиона лева по бюджетите на 17 общини отпусна още правителството на днешното си заседание. 20 милиона лева са средствата за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия за общините Сандански, Симитли, Варна, Дългопол, Трън, Левски, Гулянци, Иваново, Девин, Златоград и Неделино. Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски обяви, че междуведомствената комисия по бедствия и аварии заседава всяка седмица за да се осигурят средствата навреме:

„И се стремим максимално тези последствия или превантивно да действаме, на опасни участъци взимаме най-бързи и адекватни решения и докладваме всеки един случай, така че насреща сме, готови сме и реагираме при всяка една необходимост“.

10 милиона лева от отпуснатите днес пари са за общините Благоевград, Свищов, Брезник, Перник, Радомир, Трън и Опан. Със средствата ще се ремонтира и изгражда обществена инфраструктура , която да повиши качеството на живот на хората . Министърът на финансите Кирил Ананиев обясни

В центъра на днешното постановление, с което приехме 10 милиона лева, това са общините от Западна България, за които в последните години наистина най-малко отделяме и най-много проблеми са натрупани. И в крайна сметка ще подобрите качеството на живота на хората в тези общини и услугите, които предоставяте за тях“.

Премиерът Бойко Борисов, коментира, че подкрепата на правителството за общините продължава.

Правителството се очаква да днешното си заседание да приеме решение за подготовката на парламентарните избори на 4 април.

Министрите ще приемат и тарифата, по която регистрираните партии, коалиции и инициативни комитети ще заплащат предизборните предавания по Българското национално радио и Българската национална телевизия.

Кабинетът ще одобри и допълнителни разходи по бюджета на министерството на образованието и науката. Ще бъде допълнена Наредбата за елементите от възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски.  БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments