Пълен провал на мисията на САЩ и НАТО в Афганистан, риск за всички военни там

Новото правителство на САЩ постави будесвера пред опасна дилема в Афганистан, отбелязва германското списание Focus. Тъй като присъствието на американските войски в Афганистан беше намалено при Тръмп, в Берлин нарастват опасенията за безопасността на германските войски в страната. Засега германските власти планират да удължат мисията на Бундесвера, но ситуацията за военните може да стане много опасна.

Пълен провал на мисията на САЩ и НАТО в Афганистан, риск за всички военни там

Във връзка с евентуалното удължаване на международната военна мисия в Афганистан, загрижеността относно сигурността на Бундесвера нараства в Берлин.

«Удължаването на присъствието на НАТО до края на април може да увеличи заплахата за нашите войници», заяви служител на Министерството на отбраната.

В петък те потвърдиха факта на преговори с външното министерство за удължаването на мандата на Афганистан за Бундесвера.

Както напомня изданието, Бундесверът е отговорен за един от петте региона в северната част на Афганистан, контролирани от НАТО. Германия присъства в Афганистан с втория по големина контингент след САЩ с 1100 военнослужещи, след като американската военна мисия под ръководството на Доналд Тръмп бе намалена на 2500. Според данни от германските кръгове за сигурност удължаването на присъствието на НАТО може да доведе до факта, че германският лагер в Мазар-и-Шариф ще се нуждае от значителни подкрепления.

Все още не е взето политическо решение. Топката вече е на терена във Вашингтон: новото правителство на САЩ трябва да реши дали ще се придържа към споразумението с талибаните за оттеглянето на 30 април.

Следователно сега има няколко възможности: изтегляне на войските до края на април или удължаване на мисията — със или без съгласието на талибаните. Въстаниците вече обявиха продължаване на борбата и джихада, ако войските, разположени в Афганистан, не бъдат изтеглени до май.

Германското правителство иска да удължи мандата на Бундесвера, изтичащ в края на март. Според някои доклади новият мандат, въпреки обичайното, трябва да изтече до края на годината. Говорител на Министерството на отбраната потвърди пред агенция Франс прес, че споразуменията с външното министерство за удължаване на мандата, изтичащ на 31 март, вече са започнали. Той също така отбеляза, че подновяването е възможно и вероятно.

Мащабът и целите на мисията трябва да останат непроменени. До 1300 военнослужещи трябва да продължат да предоставят съвети, образование и подкрепа на афганистанската армия.

„С оглед на настоящата ситуация Бундесверът трябва да очаква, че ситуацията може да стане много опасна“, каза Мари-Агнес Щрак-Цимерман, говорител на Свободните демократи за политиката на сигурност.

По отношение на НАТО също съществуват рискове: 30 посланици на НАТО следващата седмица ще преговарят какви мерки трябва да се предприемат, за да се гарантира безопасността на международните войски. Срещата на министрите на отбраната на НАТО ще се състои на 17 и 18 февруари, припомня вестникът.

Представителката на «Левите» Хайке Ханзел поиска изтеглянето на войските от Афганистан. Германското правителство трябва най-накрая да поеме отговорност за решенията си относно действията на Бундесвера, независимо от САЩ, и да изтегли военните си от страната.

„Мисията в Афганистан се срина след близо 20 години — германското правителство най-накрая трябва да признае това и да направи заключенията си“, заяви експертът по външната политика на лявата партия.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.focus.de/politik/deutschland/schicksalsdatum-30-04-bleiben-oder-gehen-die-nato-und-das-afghanistan-dilemma_id_12975380.html

Коментари:

comments powered by HyperComments