Ouest-France, Франция: Русия спечели геополитическа победа

Русия спечели най-впечатляващата победа в геополитическата конфронтация благодарение на ваксината си Спутник V, убеден е френският политолог. Експертът отбелязва, че западните страни се представят не по най-добрия начин.

Превод от Ouest-France, Франция: 

Ouest-France, Франция: Русия спечели геополитическа победа

В резултат на пандемията от covid-19 и състезанието с ваксините се установи ново съотношение на силите между различните страни.

Докато Европейският съюз е блокиран, САЩ се възстановяват с ваксинации след катастрофалния опит да се справят със здравната криза. В същото време други държави успешно се справят с това предизвикателство, като Китай и Индия, както и Русия със своята ваксина Спутник V.

Част от интервюто с Паскал Бонифас, специалист по геополитика, основател и директор на IRIS.

Появата на ваксините срещу covid-19 изостря съперничеството между световните сили. Въпреки призива на СЗО за многостранен подход за „справедливо“ разпространение на ваксината по света, различните страни преследват предимно собствените си интереси. Това е достатъчно, за да могат някои сили да започнат да ги използват, за да развият своята дипломация.

Но най-впечатляващата победа бе спечелена от Русия. В момента тя спечели победа в геополитическата конфронтация.

Имаше много подигравки, след като Путин представи своята ваксина. Името й, «Спутник», напомня на света за Съветския съюз и неговите бомбастични стратегии.

Ваксината обаче действа.

Днес има една държава, в която са премахнати коронавирусните ограниченията и ваксината се изнася — това е Русия. Там можете да отидете на ресторанти, дискотеки, барове, премахнати са ограниченията за населението. Тази ваксина, Спутник, трябва да бъде изнесена извън традиционната територия на влияние на бившия Съветски съюз, а Русия ще получи за това 25 милиарда долара.

Страните, желаещи да получат руската ваксина, няма да се чудят дали е произведена в демократична или авторитарна държава. Те ще се интересуват от въпроса за нейната ефективност.

А ваксината работи.

Това не възстановява напълно имиджа на Русия, но отчасти да. А за Путин това е успех, както вътрешен, така и международен.

За Франция това е болезнен провал.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.ouest-france.fr/sante/virus/coronavirus/entretien-vaccin-contre-le-covid-19-la-russie-remporte-la-bataille-sur-le-plan-geopolitique-7152146

Коментари:

comments powered by HyperComments