NZZ: Докато Западът е „зает с мисли за себе си“, Русия и Китай празнуват успехите на ваксинационната дипломация

Докато САЩ и Европа спорят за недостига на ваксини и се опитват да създадат имунитет за собственото си население, Русия и Китай предлагат своите услуги на развиващите се страни, съобщава Neue Zürcher Zeitung. Според изданието Западът е подценил потенциала на руската и китайската ваксини срещу коронавируса като инструмент на дипломацията и на този етап губи геополитическата борба за глобално влияние и репутация. Авторът на статията обаче отбелязва, че в момента Западът е в твърде слаба позиция, за да се оплаква от успехите на ваксиналната дипломация на съперниците си.

NZZ: Докато Западът е „зает с мисли за себе си“, Русия и Китай празнуват успехите на ваксинационната дипломация

Преимуществата от самостоятелното дейстивие на Китай и Русия са очевидни.

„Офанзивата на Китай в Африка“ набира скорост.

Тази седмица Китай отвори «въздушен мост» между Пекин и Адис Абеба, столицата на Етиопия. Първата партида от китайската ваксина е доставена чрез специално подготвения самолет на Ethiopian Airlines. Китайската компания Alibaba доставя ваксини за други африкански страни. В сряда 100 000 дози ваксина, дарени от фармацевтичната корпорация Sinopharm, пристигнаха в Екваториална Гвинея.

Фактът, че Западът не може да се изправи срещу Китай и Русия, е «пропусната възможност».

Който успее да осигури на развиващите се страни ваксина, ще спечели геополитическата битка за репутация и глобално влияние.

Ако Западът отстъпи в тази надпревара, Китай и Русия ще спечелят.

Предоставяйки толкова малко помощ Западът е твърде слаб, за да се оплаква от китайската и руската ваксинационна дипломация.

Нигерийският журналист Нвачукву Егбунике подчерта:

„Не ни интересува откъде идва ваксината. Главното е да се ограничи пандемията“, съобщава Neue Zürcher Zeitung.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments