Das Erste: Поради политиката на САЩ и проблемите на ЕС, Канада се озова в края на опашката за ваксини

Канада беше сред първите, които сключиха договори с производителите на ваксини и поръчаха повече дози на глава от населението, отколкото всяка друга държава, според германския телевизионен канал Das Erste Независимо от това, само 1,5% от жителите все още са ваксинирани там — защото Джо Байдън продължава политиката за спиране на износа на препарати, а Европейският съюз има достатъчно свои собствени проблеми с ваксините.

Das Erste: Поради политиката на САЩ и проблемите на ЕС, Канада се озова в края на опашката за ваксини

Към февруари само 1,5% от населението на Канада е ваксинирано — въпреки факта, че страната се счита за държава-модел, тъй като поръча най-много дози ваксини на човек. Още през август миналата година отговорният министър Анита Ананд сключи споразумения с четири фирми, включително с BioNTech/Pfizer и Moderna.

Канада е получила по-малко ваксинации, отколкото Германия и други страни от ЕС. Проблемът е, че за разлика от ЕС, САЩ принуждават своите партньори да чакат ваксината. При Доналд Тръмп те спряха износа на ваксини, а новият президент Джо Байдън не дава на Трюдо никаква надежда, че ситуацията скоро ще се промени. Сега канадският премиер се опасява, че ЕС може да направи нещо подобно.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments