Daily Express: ЕС си вкара автогол, Борел се простреля в крака два пъти

Британското издание, следвайки европейския „мейнстрийм“, представя Борел като наивен политик, когото коварният ръководител на руското външно министерство „пъхна в колана си“ и се обърна към Европа с „смразяващо предупреждение“. Според автора пътуването на Борел се оказало ужасен автогол за ЕС.

Превод от Daily Express, Великобритания: 

Daily Express: ЕС си вкара автогол, Борел се простреля в крака два пъти

Русия направи плашещо предупреждение до Европейския съюз, външният министър Сергей Лавров заяви, че Кремъл е готов да замрази всички дипломатически отношения с блока.

Руският външен министър заяви, че Владимир Путин е готов да прекъсне отношенията с Европейския съюз, ако Брюксел продължи с планираните санкции. Лавров предупреди ЕС, че Русия е готова да предприеме действия, ако действията на блока застрашат икономиката й. В своето смразяващо предупреждение съюзникът на Путин каза на европейските лидери:

„Ако искаш мир, готви се за война“.

Изявлението му дойде на фона на нарастващото дипломатическо напрежение заради затвора на водещия опозиционер Алексей Навални.

В интервю Лавров беше попитан дали Русия може да се съгласи да прекъсне дипломатическите отношения с Европейския съюз. Министърът отговори, че Русия е «готова» за това, ако е необходимо.

По-рано външният министър на ЕС Жзеф Борел се натъкна на факта, че над 70 членове на Европейския парламент го призоваха да си подаде оставка след «унизителното» посещение в Москва.

Борел посети Русия миналата седмица, пътуването се оказа ужасен автогол за ЕС.

В петък, по време на съвместната пресконференция в Москва, руският външен министър Сергей Лавров нарече ЕС «ненадежден партньор».

Борел направи посещението, за да обсъди отношенията между ЕС и Русия след отравянето и изпращането в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални.

По време на разговорите Борел научи, че Русия е изгонила трима европейски дипломати поради предполагаемото им участие в протестите в подкрепа на Навални.

Във вторник Борел беше критикуван от членове на Европейския парламент, а белгийският депутат Асита Канко го попита: «Вие какво си мислехте?»

Тя призова ЕС да предприеме сериозни мерки и предложи да се намери заместник на Борел.

„Предупредиха ви, че Лавров ще ви сложи в колана си и въпреки това отидохте на тази пресконференция без подготовка“, каза Канко. — И тогава се простреляхте в крака. Два пъти. Първо нападнаха нашия съюзник САЩ и след това високо оцениха руската ваксина Спутник V, преди да бъде одобрена в Европа.»

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.express.co.uk/news/world/1397001/Russia-news-war-warning-EU-Sergey-Lavrov-diplomatic-break-Kremlin-latest-vn

Коментари:

comments powered by HyperComments