Барселона в пламъци

Хиляди излязоха по улиците на Барселона в знак на подкрепа за рапъра Пабло Хасел. Той получи присъда от 9-месечен престой в затвора, заради възвеличаване на тероризма и обида към кралското семейство в песните си.

Барселона в пламъци

Улиците на испанския град  бяха в пламъци след снощните протести, арестувани са най-малко 15 души.

По-рано през деня полиция щурмува университета в Лерида или Леида на каталунски, за да арестува Пабло Хасел. Той трябваше да влезе доброволно в затвора до 20.00 часа в петък, за да излежи 9-месечна присъда, но се беше барикадирал в университета заедно с около 50 свои поддръжници.

Хасел е считан за ляв екстремист и беше осъден през 2018 година. Възпява баската сепаратистка организация ЕТА, сравнява испанските съдии с нацисти и нарича бившия крал Хуан Карлос — мафиотски бос. 

Присъдата на Хасел предизвика протести и в Мадрид, а стотици творци подписаха петиция за освобождаването му, сред тях Педро Алмодовар, Хавиер Бардем.

Миналата седмица испанското правителство обяви, че ще намали наказанието за престъпления, свързани със словото и това ще засяга думи изречени в контекста на артистични, културни и интелектуални дейности. БНР

снимка: ЕПА/БГНЕС

Коментари:

comments powered by HyperComments