„АстраЗенека“ подобрява ваксината си, започва изпитания върху деца

Учени от университета в Оксфорд, разработили съвместно с фармацевтичната компания „АстраЗенека“ ваксина срещу Covid-19, обявиха, че започват изпитатния, за да разберат дали ваксината е ефикасна при децата и при подрастващите.
„АстраЗенека“ подобрява ваксината си, започва изпитания върху деца

Много шум се вдигна около ваксината на „АстраЗенека“ напоследък по най-различни поводи. Тази ваксина е предпочитана, защото е евтина и лесна за съхранение. В същото време обаче се появиха съмнения доколко ефикасна е тя при някои от новите щамове на коронавируса и при най-възрастните.

Учените от университета в Оксфорд обаче вече се заеха със задачата да подобрят ваксината така, че тя да бъде ефективна срещу южноафриканския щам, например, за който много се говори.

Но учените не спират дотук. Те решиха да проверят как работи ваксината и при децата, въпреки че заразяванията при тях са сравнително рядко. Екип от изследователи ще тестват продукта върху 300 доброволци на възраст от 6 до 17 години и 8 месеца. Предвижда се на 240 от тях да бъде инжектирана доза от ваксината, докато на останалите ще бъде поставена ваксина за контролиране на менингит, за която е доказано, че е безопасна при деца, но се предполага, че ще предизвика подобни реакции като например болка и оток на мястото на инжектиране.

БТА

Ръководител на проекта е проф. Андрю Полард, който смята, че е необходимо да се провери безопасността и имунната реакция към ваксината при децата и подрастващите, защото някои от тях могат да имат полза от нея в бъдеще. Тук е мястото да се уточни, че до момента е одобрено предлагането на ваксина само на хора над 18 години и плановете за масово ваксиниране не включват непълнолетните.

Всички доброволци живеят близо до четирите определени места за изследвания, а това са университета в Оксфорд, Университетската болница „Сейнт Джордж“ в Лондон, Университетската болница в Саутхемптън и Кралската болница за деца в Бристол. Видни британски педиатри заявиха, че пандемията има силно негативно въздействие върху образованието, социалното развитие и емоционалното състояние на децата и юношите. Ето защо те смятат, че е много важно да се съберат данни доколко е безопасно имунизирането в тези възрастови групи.

Пожелалите да участват в изследвания най-напред попълват кратък въпросник. За онези, които са над 16 години, не е нужно родителско съгласие, но за всички под 16 години то е задължително. Изисква се представяне на медицински картон с история на здравното състояние през годините като гаранция, че доброволците са в необходимата кондиция за участие в подобно изследване. Представя им се също пълен списък за запознаване с вероятни странични ефекти по време на изследвания. Ако някое дете или родител пожелае прекратяване на процедурите това ще бъде сторено незабавно, без да се иска обяснение за решението.

Тема на Веселин Паунов в предаването „Хоризонт до обед“

Коментари:

comments powered by HyperComments