Вучич: Радвам се, че днес сме с руските приятели, надяваме се и Путин да дойде

16 февруари 2021-Нюз Фронт.

Сръбският президент Александър Вучич прие в Белград заместник министър-председателя на Русия и съпредседател на Междуправителствената комисия по търговия, икономическо и научно-техническо сътрудничество Юрий Борисов и му благодари за укрепването на честването на сръбската държавност.

„Радвам се, че отбелязваме велик празник — Среща с нашите руски приятели“, каза президентът на Сърбия Александър Вучич и благодари на руския президент Владимир Путин за отправеното поздравление по случай Денят на държавността.

Вучич: Радвам се, че днес сме с руските приятели, надяваме се и Путин да дойде

Александър Вучич също изрази надеждата, че ще има възможност отново да приеме президента на Русия Владимир Путин в Белград.
Вучич поздрави Борисов с ордена на Република Сърбия на връчената му лента и каза, че орденът е заслужен многократно с ангажимента му да укрепва сътрудничеството между Сърбия и Русия.

Вицепремиерът Борисов поздрави Александър Вучич с Деня на държавността и заяви, че за него е голяма чест да получи високото сръбско отличие.

Вучич също благодари за доставката на руската ваксина Sputnik V, а двамата събеседници обсъдиха и изпълнението на плановете за Сърбия с помощта на експерти от Русия и на базата на руски технологии за независимо производство на ваксини. …

В тази връзка руската страна високо оцени работата на Института «Торлак» и обяви продължаване на консултациите с цел постигане на това сътрудничество. Вицепремиерът Борисов заяви, че отношенията между двете страни непрекъснато се подобряват.

„Всяка от нашите срещи отваря нова страница за сътрудничество“, отбеляза високият госст от Русия.

В тази връзка двамата събеседници отбелязаха, че целта е търговският обмен между Сърбия и Русия да надхвърли четири милиарда долара.

Президентът на Сърбия Александър Вучич и вицепремиерът на Русия Борисов заявиха, че изпълнението на съвместни инфраструктурни и енергийни проекти напредва добре.

 

Строителството на железопътния участък от Стара Пазов до Нови Сад се очаква да приключи до края на годината, както обеща Вучич. Беше подчертано и значението на проекта за железопътен диспечерски център в Сърбия.

По отношение на газопровода през Сърбия от българската граница до унгарската граница беше заявено, че проектът следва планираната динамика и че доставките на газ, според плана, могат да започнат до края на третото тримесечие на тази година .

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments