Украинските русофоби са шокирани от новия учебник по история на Украйна

16 февруари 2021-Нюз Фронт.

На страниците му честно се казва за това кой, как и кога основава Одеса, Днепропетровск, Симферопол и Севастопол.

Както съобщава изданието «Униан» в украинското образование назрява поредната „зрада“ ( предателство, измяна- бел.ред). Скандал избухна в социалната мрежата заради нов учебник по история на Украйна за осми клас, в който се казва, че „Русия е основала Одеса, Днепър, Симферопол и Севастопол“.

„Руснаците не са основавалии градове там. Те са построили крепости за своите гарнизони, където е нямало никакви градски. Именно тези тезиси за основаването на украински градове от руснаци, а не за крепости от камък — тази тенденция е известна още от времето на Съветския съюз “, твърди украинският„ историк “Александър Алферов.

Украинските русофоби са шокирани от новия учебник по история на Украйна

Както можете да видите, украинските „учени“ не са наясно със съществуването на така наречената теория за Бурга (от немски Burg „крепост“) за възникването на градовете, която се появява в Германия в края на 19 век. И те също не знаят добре как са били построени древните славянски градове: Киев, Чернигов, Смоленск, Владимир и други, всеки от които започва с крепост, «кром». От тази дума произлиза знаменитият руски Кремъл.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments