«Той никога няма да стане герой»: Съдът премахна Степан Бандера от картата на Киев

Още през 2016 г. Киевският градски съвет преименува Московски проспект в чест на лидера на ОУН  Степан Бандера. Това предизвика широк резонанс не само в Украйна, но и в чужбина. Днес съдът отмени редица скандални преименувания на Киев. Всъщност за много украинци Бандера, който си сътрудничи с нацистите, е нееднозначна фигура.

Превод от Страна, Украйна: 

"Той никога няма да стане герой": Съдът премахна Степан Бандера от картата на Киев

Днес стана известно, че съдът отмени редица скандални преименувания в Киев.

Още през 2016 г. Киевският градски съвет преименува Московски проспект в чест на лидера на ОУН  Степан Бандера. Това предизвика широк резонанс не само в Украйна, но и в чужбина. Израел и Полша разкритикуваха кметството, те смятат ОУН за виновно за етническото прочистване на евреи и поляци.

Но дори за много украинци Бандера е двусмислена фигура. Тъй като той открито си сътрудничи с нацистите по време на окупацията на Украйна (макар по-късно да изпада в немилост).

Затова заваляха съдебни дела срещу Киевския градски съвет. И на 2 февруари Окръжният съд на Киев публикува присъда, с която отмени цялото решение на градския съвет. Тоест, предишните имена трябва да бъдат върнати и на други улици, които бяха преименувани преди пет години.

Ищецът се обоснова по няколко путктове, един от тях е особено важен, а именно:

«3. Улица Кутузов, улица Суворов и Московски проспект не подлежат на декомунизация. Тъй като те не бяха включени в забранителния списък дори от украинския институт за национална памет».

Не за първи път ОАСК „посяга“ на Бандера в топонимията на украинската столица.

За първи път това се случи през юни 2019 г. Тогава съдът оспори преименуването на улиците на Бандера и Шухевич (по-рано — Ватутин). Но още през декември това решение беше отменено с обжалване.

По същата схема беше отменено решението на Окръжния административен съд да забрани на Института за национална памет да прославя дивизията СС „Галичина“ (по-рано апелативните съдии започнаха да получават заплахи от националисти).

Окръжният административен съд не се отказваше. Той два пъти — през 2020 г. и вече през 2021 г. — забрани на градските власти да празнуват паметни дати на хора, участващи в Холокоста и сътрудничещи си с нацистите.

Тоест, при Зеленски, от една страна, Темида започна да се движи срещу бързата нацификация на страната. От друга страна, по-висшите съдилища бързо осуетиха тези опити (въпреки че все още не всички са осуетени).

И сега, на теория, следващата стъпка е да се отмени това съдебно решение, което отново забрани името на Бандера в Киев.

Бившият ръководител на Института за национална памет Владимир Вятрович в отговор призова за ликдирането на ОАСК.

Ръководителят на Еврейския антифашистки комитет Едуард Долински припомни една от фразите на Михаил Омелянович-Павленко, съмишленик на Бандера.

„Новината за създаването на СС Галичина ни изпълва с невероятна радост. Хайл Хитлер! — написа генерал Михаил Омелянович-Павленко, в чиято чест една от централните улици на Киев беше преименувана“, написа Долински във Facebook.

Журналистът Макс Назаров счита, че Бандера няма да стане герой за украинците.

„Те могат да кръстят сто булеварда и алеи на Бандера, но това няма да го направи герой. Никога».

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments