Ще бъде ли потвърдена оправдателната присъда на Огнян Дончев, подсъдим за укриване на 63 млн лв данъци

До месец ще стане ясно ще бъде ли потвърдена оправдателната присъда на бизнесмена Огнян Донев. Той е подсъдим за укриване на близо 63 милиона данъци. Със същото обвинение, но за 7 милиона данъци, на съд е и съдружникът му Борис Борисов.

Ще бъде ли потвърдена оправдателната присъда на Огнян Дончев, подсъдим за укриване на 63 млн лв данъци

Миналият четвъртък прокуратурата поиска отмяната на първоинстанционните оправдателни присъди и Софийският апелативен съд се оттегли на няколкодневен размисъл. Днес тримата магистрати обявиха, че ще постановят решението си в законоустановения срок, което означава, че Донев и Борисов отново няма да бъдат осъдени.

„Обоснованото очакване е да се потвърди оправдателната присъда. Надявам се прокуратурата да прояви разум, тъй като в крайна сметка това, освен че вреди на интересите на моите подзащитни, неизбежно в един момент ще увреди държавата при завеждане на делата по отговорността на държавата“, коментира адвокат Ина Лулчева.

Три години и половина разследване и пет години съдебен процес на две инстанции е равносметката дотук по обвинението, че Донев е укрил близо 63 млн. данъци, а Борисов 7 млн.

Според прокуратурата през 2007 г. като изпълнителен директор на „Елфарма“ Донев не е посочил в данъчната си декларация увеличение на годишния финансов резултат на дружеството в общ размер малко над 418 млн. лева, което е станало със седем блокови акции със сделки от капитала на „Софарма“.

Борисов пък укрил данъците от две сделки с акции със „Софарма“.  Това съобщи БНР.

Коментари:

comments powered by HyperComments