Сергей Лавров: НАТО пречи да се правят безопасни полетите на военната авиация над Балтийско море

16 февруари 2021-Нюз Фронт.

Изпълнението на инициативата на Финландия за осигуряване на безопасността на полетите на военни самолети над Балтийско море е възпрепятствано от държавите-членки на НАТО. Това заяви на15 февруари, руският външен министър Сергей Лавров след преговори с финландския външен министър Пека Хаависто.

„Говорихме за стъпките, които бяха необходими за укрепване на сигурността в Европа, за деескалация на напрежението в този общ за нас регион. Във връзка с това подчертахме значението на добре познатата инициатива на президента на Финландия (Саули) Нийнистьо за въздушната сигурност над Балтийско море. Тя до голяма степен беше реализирана, но позицията на страните от НАТО, които не искат да се съгласят, че всички военни самолети трябва да летят с включени транспондери, все още не позволява да бъде завършена “, каза ръководителят на руската дипломация.

Сергей Лавров: НАТО пречи да се правят безопасни полетите на военната авиация над Балтийско море

Обърнахме внимание и на добре познатите руски предложения, които бяха изложени в диалога ни с НАТО преди почти година и които, заедно с решаването на проблема с транспондерите за военни самолети, предполагат и постигането на споразумение за преместване на ученията на въоръжени сили на Алианса и Руската Федерация далеч от линията на съприкосновение, да се договори конкретно разстояние, както и да се договори дистанция, по-близко до която няма да се случва сближаване между самолетите на Русия и алианса и силите на военноморските сили “, подчерта Сергей Лавров.

 

През 2017 година президентът на Финландия Саули Ниинистьо излезе с инициатива за подобряване на нивото на авиационна безопасност над Балтийско море, което по-специално предполага забрана на военни самолети да летят над Балтийско море с изключени транспондери, за да се избегнат негативни инциденти.

Разбира се, кой може да пречи за реализацията на подобна инициатива? Отговорът е повече от очевиден…

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments