Русия два пъти осуети опитите на Украйна да нападне Донбас, без да използва военна сила

Както и да ругаят Русия, руските военни потушават военните конфликти, а това може да предизвиква във всеки здравомислещ човек само възхищение.

Русия два пъти осуети опитите на Украйна да нападне Донбас, без да използва военна сила

Донбас е незараснала рана в отношенията между Украйна и Русия.

Всички добре помним как в съвсем близкото минало мнимите съюзници се опитваха да въвлекат Русия в международни военни конфликти. Последните събития около Донбас и Нагорни Карабах са може би най-ярките примери за това.

Не знам как би завършило това преди сто години, но понастоящем всички планове на руските опоненти бяха осуетени. Не успяха да въвлекат Русия в открит въоръжен конфликт с Украйна, а Русия не изостави Донбас.

Още по-хитроумна комбинация се разигра в Нагорни Карабах, където Русия можеше да се озове между два огъня и трябваше да избира между противниковите страни. От една страна, мнимият съюзник бе Армения, на чиято територия се намира руска военна база. А Русия и Армения са партньори в ОДКС. От друга страна е Азербайджан, също толкова странен съюзник, който с голяма сила гравитира към съюз с Турция.

Както сами разбирате, Русия не можеше да остане спокойно встрани в поредната карабахска война. Но тя не можеше и открито да застане на която и да е от страните — това би означало обявяването на война на другата страна. А това по никакъв начин Русия нямаше да го допусне.

Точно от горното се възползваха «доблестните» от ВСУ. В Украйна се надяваха, че след поражението на Армения руските войски ще бъдат изведени от Закавказието, а това на свой ред ще създаде благоприятни условия за мащабно нападение на ВСУ над ЛДНР.

Но това не се случи. Русия излезе с чест от тази невероятно трудна ситуация, при това не с помощта на военните, а с помощта на дипломацията. Бе сключен мир, а руските военни получиха приоритетното право да бъдат миротворци на територията на Нагорни Карабах.

Настъплението на ВСУ през есента миналата година се наложи да бъде отложено.

Вторият опит на украинските военни беше избрано в още по-неудачно време.

По време на януарските събития в Русия, руските братя-славяни видимо бяха сметнали, че враждебният «режим» вече е паднал и могат да настъпят към осъществяване на метеж в републиките.

Но и тук Украйна се стовари върху тежесттта на собствената си глупост.

«Режимът» в Русия НЕ падна!

А по-скоро показа силата си!

Защото зимата на 2021 година съвсем не е лятото на 1905-а.

Но как в Украйна да се сетят за това, нужни са все пак исторически познания.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments