Radio Canada за «Спутник V»: „Безспорен научен и дипломатически успех“

Думите на Владимир Путин за появата в Русия на първата в света ваксина срещу Covid-19 бяха посрещнати с недоверие в света, но шест месеца по-късно много страни, включително европейските, поискаха да имат Спутник V, пише журналистката от Радио Канада Тамара Алтереско. Както отбелязва журналистката, днес е очевидно, че ваксината се е превърнала в голяма научна и дипломатическа победа за Русия, способна да засили влиянието й в света и да даде ценен принос в борбата срещу пандемията на коронавируса.

Radio Canada за "Спутник V": „Безспорен научен и дипломатически успех“

Големият залог на Кремъл успя в научно, търговско и дипломатическо отношение, отбелязва авторът на статията. Днес Спутник V е обект на желания не само сред традиционните съюзници на Русия като Венецуела и Иран (които никога не са поставяли под съмнение ефективността му), но и в Европа, която сега вижда Русия като потенциален, макар и малко вероятен партньор в борбата срещу пандемията, подчертава журналистът. По-специално Германия и Франция вече предлагат произвеждането на ваксината на своя територия, ако Европейската агенция по лекарствата даде съгласието си.

Radio Canada за "Спутник V": „Безспорен научен и дипломатически успех“

«Считам, че руските власти не са съвсем удовлетворени от начина, по който се случват нещата днес“, заяви политологът Джудит Туиг, експерт по здравна политика в Университета в Ричмънд, Вирджиния, САЩ.

„Кремъл има много проблеми в други области, но това е безупречна и безкомпромисна победа, която Москва успя да постигне».

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви в интервю на 4 февруари, че „ваксините са без гражданство“ и „е важно да има продукт, който да работи“.

„Това е решение, основано на науката, а не на политиката, това е, което трябва да разберете“, подкрепи го президентът Еманюел Макрон.

При цена от $10 за доза, което е два пъти по-евтино, отколкото при конкурентите, «Спутник V» се превръща в примамлив, ако не и в единствения вариант в очакване на доставките на дозите, обещани от ваксинационния фонд на СЗО COVAX, създаден за оказването на помощ на бедните страни.

В Рамала, на западния бряг на река Йордан, тази седмица стартира кампания за ваксинация, благодарение на първата пратка безплатни дози Спутник, изпратени от Русия.

„Ние като палестинци трябва да сме много благодарни на руското правителство, защото днес Русия е единствената държава в света, която предложи ваксина на палестинския народ. И да, изключително горди сме от връзката си с Русия “, заяви д-р Али Абед Рабо от Министерството на здравеопазването на Палестинската национална администрация.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

https://ici.radio-canada.ca/nouvelle/1770386/spoutnik-v-pandemie-russie-poutine-scientifique

Коментари:

comments powered by HyperComments