Германия назова условието за диалога със САЩ за «Северен поток 2»

Берлин и Вашингтон все още не са водили директен диалог по газопровода «Северен поток 2», но САЩ се противопоставят на проекта и искат да изпратят втечнения си природен газ на Европейския съюз. Това съобщи вестник Handelsblatt, позовавайки се на изявлението на германското министерство на икономиката.

Германия назова условието за диалога със САЩ за "Северен поток 2"

Според Handelsblatt това се дължи на факта, че всички важни длъжности в американската столица все още не са заети. Министерството на икономиката на Федерална република Германия счита, че преговорите могат да започнат само след като бъдат посочени и одобрени лицата за контакт и колегите на ръководителя на германското ведомство Петер Алтмайер в новата администрация на САЩ.

В същото време тази тема вече се обсъжда във Вашингтон. Според изданието редица американски министерства, заедно с Държавния департамент, Министерството на финансите и енергетиката, под ръководството на Съвета за национална сигурност, са провели консултации за това как да се процедира в спора за Северен поток 2.

По-рано, на 14 февруари, руският вицепремиер Александър Новак заяви, че газопроводът «Северен поток 2» вече е построен на повече от 95%.

Изпълнението на проекта „Северен поток 2“ беше спряно поради санкциите, наложени от САЩ през декември 2019 г. срещу изпълнителите на газопровода. Президентът Владимир Путин обяви през януари 2020 г., че „Северен поток 2“ ще бъде завършен с руски сили, но строителството ще бъде завършено няколко месеца по-късно от планираното.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments