El Universal: Путин научи президента на Мексико да управлява не по правилата на САЩ

Авторът очевидно има негативно отношение към президента на Мексико Мануел Лопес Обрадор. И за да нарани нежелания ляв лидер по-болезнено, той сравнява управлението му с някои елементи от президентството на Путин. Разбира се, авторът избира най-негативните и най-често осъжданите от западните страни на това управление. Интересното е, че Лопес Обрадор се смята в Мексико за ляв «народен» президент, противопоставящ се на американската диктатура. Така че в някои отношения това сравнение може да бъде комплимент за Путин.

Превод от El Universal (Мексико):

El Universal: Путин научи президента на Мексико да управлява не по правилата на САЩ

Първата стъпка беше да се установи контрол върху медиите. Второто е съобщението, че олигарсите вече няма да се намесват в работата на правителството.

Тъй като от Доналд Тръмп вече не може да се вземе нищо, президентът на Мексико реши, че трябва да стане най-добрият приятел на Владимир Путин в замяна на дози от ваксината Спутник V. Докато Андрес Мануел Лопес Обрадор се опитваше да спечели благоволението на Путин, като го обсипва с топли думи, руският президент се ангажира със затварянето на най-важната си опозиционна фигура и потисна протестите, изискващи освобождаването на тази опозиционна фигура на име Навални.

Първоначално Путин работи като агент на КГБ. Това била първата му работа. В продължение на 15 години той участва в различни разузнавателни операции. Изпратен е в централата на КГБ в Дрезден, Източна Германия. Путин признава, че когато паднала Берлинската стена, той решил да унищожи доказателствата за работата на разузнавателната група. Според него имало толкова много документи, че печката се пръснала.

Първата стъпка на Путин била да се установи контрол върху медиите. Три месеца след идването си на власт той наредил да бъде затворена телевизията НТВ, независима от държавата и олигарсите. (Така пише в текста, всъщност НТВ е основана и собственост от медийния олигарх Владимир Гусински, бел. ред.).

Втората стъпка беше съобщението, че руските олигарси вече няма да се намесват в работата на правителството (разделяне на политическата и икономическата власт), както беше при Елцин.

Когато най-богатият човек в Русия Михаил Ходорковски се оплака по въпроса, искайки да се намеси в политиката, той беше обвинен в укриване на данъци и измами. Ходорковски бе арестуван, а имуществото му бе конфискувано…

Путин сега е новият най-добър приятел на Андрес Мануел Лопес Обрадор. Чудя се защо?

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.eluniversal.com.mx/opinion/carlos-loret-de-mola/el-nuevo-mejor-amigo-de-amlo

Коментари:

comments powered by HyperComments