Екс-началник на Генералния щаб на ВС на Грузия: «Русия няма да отстъпи Черно море на никого»

Бившият началник на Генералния щаб на грузинските въоръжени сили генерал-майор Гиви Юкубидзе в интервю за грузинското издание «Грузия и мир» коментира изявлението на командващия Съюзническите сили на НАТО в Европа, американския генерал Тод Уолтърс, че НАТО е успяло да укрепи позициите си в Черно море, което е допринесло за „значително повишаване степента на сигурност на съюзническите държави“, включително за Грузия.

Екс-началник на Генералния щаб на ВС на Грузия: "Русия няма да отстъпи Черно море на никого"

Изданието специално отбелязва, че Тод Уолтърс през февруари миналата година, представяйки специален доклад пред американския сенат, вече е говорил за необходимостта от активизиране на Северноатлантическия алианс в Черно море и опасността от увеличаване на влиянието на Русия върху Грузия.

„Речта му предизвика някакви бурни овации в грузинския политически спектър. Според управляващия елит, това е „още един очевиден сигнал“, който, моля ви се, предполагал, че при новата администрация на Белия дом на Грузия и Украйна трябва да очакват мащабна помощ от Съединените щати“, пише изданието.

Екс-началник на Генералния щаб на ВС на Грузия: "Русия няма да отстъпи Черно море на никого"
Гиви Юкубидзе
Ето как отговоря грузинският генерал на гореспосенатото: 
«В действителност ситуацията е следната: Северноатлантическият алианс, Русия и, разбира се, Турция имат интереси в Черно море, които нарастват от ден на ден. Освен това в Турция те се проявяват не само като член на алианса, но и като независим субект. Въз основа на гореизложеното, каскадата от военни учения, провеждани в региона, е насочена към постигане на една единствена цел — всяка страна се стреми да укрепи позициите си и да насочи всички усилия, за да осигури още по-голямо влияние в бъдеще. Това е най-простото обяснение за всичко, което се случва.

Въпреки че, говорейки за факта, че в момента НАТО провежда все повече учения и засилва дейността си, не бива да се изпуска и Русия.

Русия явно не седи със скръстени ръце.

Непрекъснато увеличава представителството си в района, включително увеличавайки броя на военно-морските занаятия както в Крим, така и в пристанището Новоросийск. Освен това наскоро тя вкара на територията на Крим допълнителни системи за противовъздушна отбрана, които представляват най-новите постижения на науката и технологиите и са в състояние успешно да решат всякакви проблеми.

Що се отнася до изявлението на г-н Уолтърс, че Северноатлантическият алианс е укрепил своите позиции в Черно море, мисля, че това е по-скоро опит да се представи желаното за действително.

Да, вярно е, че два американски военни кораба влязоха в Черно море — „Доналд Кук“ и „Портър“, които всъщност имат голяма огнева мощ, но навсякъде бяха придружавани от руски военни кораби. Това е реалността.

Затова искам да повторя, както неведнъж съм казвал и преди, че Русия няма да отстъпи Черно море на никого, то представлява за нея зона от изключително важно стратегическо значение, от която тя се нуждае, ако не да увеличи влиянието си върху близките територии, то, във всеки случай, за да го съхрани.

Да, НАТО иска да използва корабите на Украйна, опитвайки се да привлече Молдова и България, която вече е свързана с алианса.

Обърнете внимание обаче на една важна подробност: Турция, без никакво споразумение с алианса, се опитва да увеличи своето влияние както върху Украйна, така и върху България, като прави това в рамките на своя т.нар. независима политика. Що се отнася до Русия и нейните ресурси, ние чуваме от устните на някои субекти такива оценки, според които Русия изостава в областта на въоръжението и тя вече не притежава предишните огромни военни способности.

И така, нека погледнем истината в очите.

През последните години Русия създаде много ракети от различен тип и предназначение, които дори силно развитите страни не притежават. Сред такива разработки са свръхзвуковата ракета «Кинжал», «Циркон» и др. Несъмнено става дума за ултрамодерни оръжия, чиито аналози между другото едва сега започват да се разработват от американците.

Това е ралността.
А когато става дума за международната арена, нещата трябва да се гледат реалистично.

Дали ни харесва или не, Русия представлява важен фактор в Черноморския регион.
Тя няма да остави без отговор нито едно действие, насочено срещу нея.

Русия разполага и с множество други възможности. На първо място, лостовете за икономическо влияние. Както знаете, днес Грузия до голяма степен е обвързана с руския пазар. Освен това, очевидно, военните бази в Абхазия ще бъдат укрепени още повече, контингентът им ще бъде увеличен и т.н. Въпреки това те все още имат големи сили и очевидно не изпитват недостиг в това отношение.

70 процента от руското оръжие вече е оборудвани с изцяло нова техника. При ракетните сили и въоръжените сили, способни да използват ядрено оръжие, тази цифра достига 87-88 процента. Като цяло ядреният компонент на Русия както с наземно, така и с морско, и подземно базиране е на най-високо ниво. Това трябва да се види, осъзнае и задълбочено да се анализира.

Абратните твърдения за Русия са нереалистични.
Не ги слушайте, те са дело на безумни и некомпетентни хора.
Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments