В Русия предлагат да се въведе наказателна отговорност за обида на ветерани

Директорът на Института за изследване на съвременната политика Антон Орлов изпрати писмо до ръководителя на Министерството на вътрешните работи на Русия Владимир Колоколцев, в което предлага да се въведе наказателна статия за обида на ветерани от Великата отечествена война (ВОВ), съобщава RT.

В Русия предлагат да се въведе наказателна отговорност за обида на ветерани

Политологът посочва в обръщението си, че ветераните и тружениците от тила във Втората световна война всеки ден са рискували живота и здравето си, за да спасят хората от пълно унищожение, и по този начин са спечелили специален статут, благодарност и уважение от всички бъдещи поколения. В същото време понастоящем някои граждани правят обидни изявления към ветерани, включително с помощта на социалните мрежи.

Както се посочва в писмото, Орлов иска да се разгледа въпросът за въвеждането на нов член в Наказателния кодекс на Русия за публична и съзнателна обида на ветеран от Великата отечествена война или труженик от тила на Великата отечествена война с установяването на наказание под формата на глоба до 100 хиляди рубли или в размер на заплатата на осъдения за период до шест месеца, или задължителна работа до 360 часа, или поправителен труд до една година, или лишаване от свобода до една година.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments