Сергей Лавров нарече Европа инициатор на разрива на отношенията с Русия

15 февруари 2021-Нюз Фронт.

Европейският съюз постоянно прекъсва отношенията си с Русия, заяви външният министър на РФ Сергей Лавров след преговорите с финландския си колега Пека Хаависто в Санкт Петербург.

Според думите му, форматът на отношенията с представителите на ЕС днес се състои от редки срещи, на които преди всичко се засягат интересите на Брюксел.

Москва, както отбеляза Сергей Лавров, е готова да се върне към нормалните отношения, но за това европейските партньори също трябва да се съобразяват и да уважават интересите на Русия.

 

Сергей Лавров нарече Европа инициатор на разрива на отношенията с Русия

«Готови сме да разгледаме всички въпроси, които могат да представляват взаимен интерес. Но във всеки случай срещите, които се провеждат от време на време, не означават непременно отношения», каза руският министър.

Сергей Лавров подчерта, че Русия «не напуска Европа» — Русия има «много приятели» на ниво отделни страни от ЕС.

 

Според думите на руския външен министър 2014 година се превръща в един вид повратна точка, когато в Украйна се извършва държавния преврат и «Европейският съюз показа като цяло своята безпомощност по отношение на споразумението, постигнато точно в навечерието на самият преврат между правителството и опозицията и под което поставиха подписите си Германия, Франция и Полша. »

Дипломатът отбеляза, че опозицията пренебрегва тези подписи и мнението на ЕС, че е необходимо да се изпълни споразумението.
Миналата седмица Сергей Лавров заяви, че Москва е готова да прекъсне отношенията с Европейския съюз, ако от страна на ЕС бъдат въведени нови санкции, които представляват риск за чувствителните области на икономиката.
По-късно прес-секретарят на президента на Руската Федерация Дмитрий Песков заяви, че смисълът на изявленията на Сергей Лавров е бил изкривен: Русия няма да инициира подобен разрив, тя иска да развива отношения с ЕС.

Думите на Сергей Лавров бяха обяснени по същия начин в руското външно министерство.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments