Русия регистрира тест за откриване на британския щам SARS-CoV-2

15 февруари 2021-Нюз Фронт.

Централният изследователски институт по епидемиология на Роспотребнадзор разработи първата в света тестова система за откриване на «британския» щам на коронавирус. Това се съобщава на уебсайта на ведомството.
Тестовата система е официално регистрирана. Изследванията върху клинични образци с потвърдени мутации се доказали високата точност на такива тестове.

Русия регистрира тест за откриване на британския щам  SARS-CoV-2

Новата технология, както отбелязват в Роспотребнадзор, позволява създаването на реагенти за откриване на всякакви мутации на коронавируса, както и други инфекции, които изискват масово тестиране.

В средата на декември 2020 г. стана известно, че във Великобритания се е появила нова мутация на коронавируса SARS-CoV-2. По-късно британските власти съобщиха, че той се разпространява по-бързо и изисква по-внимателно спазване на карантинните мерки от населението.
Учените не са открили доказателства, че новият щам е по-смъртоносен или способен да причинява тежки заболявания. Редица държави, включително Русия, обаче спряха полетите до Обединеното кралство.
Ръководителят на Роспотребнадзор Анна Попова заяви, че руските ваксини ще бъдат ефективни срещу новия щам COVID-19.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments