NPR: Живеещите в Русия американци избират «Спутник V»

Лусиан Ким, московският кореспондент на американската радиокорпорация National Public Radio, дълго време се замислял дали да не се ваксинира срещу covid-19 с ваксината Спутник V. Накрая взел решение. Защо постъпил така — прочетете в статията.

Превод от NPR (САЩ): 

NPR: Живеещите в Русия американци избират "Спутник V"

Лусиан Ким: Ваксинирах се със «Спутник V». Чувстам се отлично. Малко ме боли лявата ръка.

Но аз се ваксинирам от ранна детска възраст и знам, че това е нормално.

Това е двуфазна ваксина и трябва да се върна след три седмици.

Всичко беше много просто. Записах се в най-близката държавна поликлиника. Имам право да се ваксинирам, защото съм журналист. След това получих потвърждение за уговорения час по телефона си и тази сутрин отидох в поликлиниката. Изобщо нямаше опашка.

Целият процес е добре организиран. Това беше стандартна процедура за ваксинация, можете да чуете всичко, защото направих аудиозапис на целия процес.

(Сестрата говори руски). Сестрата ме помоли да отпусна ръката си. И дори не забелязах как всичко се случи. Лекарят, който ме прегледа, ми даде някои насоки, които трябва да следвам. (Лекарят говори на руски.) Той казва, че не трябва да ходя на басейн, фитнес и сауна и не трябва да пия алкохол през следващите три дни.

Президентът Путин обяви регистрацията на ваксината преди края на всички клинични изпитания и оттогава я популяризира активно по целия свят. Но разговарях с експерти и никой от тези, с които обсъждах този въпрос, не ми каза за възможни проблеми със самата ваксина. Миналата седмица британското медицинско списание The Lancet публикува резултатите от изследванията, според които ваксината е почти на 92 процента ефективна.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments