Newsweek: Докато Байдън твърди, че Америка «се завръща», Русия и Китай провеждат съвместни военни учения

Русия, Китай и Иран скоро ще проведат вторите си съвместни военноморски учения, а Ислямска република скоро ще официализира новите си дългосрочни споразумения с Пекин и Москва. Всичко това се случва при новосформираната администрация на Джо Байдън, който се ангажира да върне на Съединените щати доминиращата им роля в международните отношения.

Превод от Newsweek (САЩ):

Newsweek: Докато Байдън твърди, че Америка "се завръща", Русия и Китай провеждат съвместни военни учения

Посланикът на Москва в Техеран Леван Джагарян обяви за провеждането на тристранни военни учения в интервю за РИА Новости, текстът на който по-късно беше публикуван на уебсайта на руското външно министерство. На въпрос дали Русия, Китай и Иран планират да продължат съвместните си военноморски учения, които се проведоха за първи път в края на 2019 г., Джагарян отговори, че следващите учения са насрочени за края на този месец.

„Поредните многостранни военноморски учения ще се проведат в северната част на Индийския океан в средата на февруари 2021 г. В хода на ученията се предвижда, наред с други неща, да се изработи взаимодействие при извършване на издирвателни и спасителни операции и мерки за осигуряване безопасността на корабоплаването“, каза Джагарян.

Необичайното сближаване между американските противници идва в момент, когато Байдън твърди, че «Америка се завръща», което показва ясно връщане към традиционните външнополитически тенденции, променени от предишния президент на САЩ Доналд Тръмп, основани на принципа «Америка над всичко».

Докъде ще стигне Байдън с тази промяна на политиката, на този етап не е ясно.

Въпреки че администрацията му обеща да бъде по-строга спрямо Русия, тя се отдръпна от твърдата политика на Тръмп за Китай и Иран. САЩ наложиха опустошителни санкции срещу Иран, когато Тръмп реши едностранно да се оттегли от ядрената сделка от 2015 г., която включваше също Пекин и Москва, както и Франция, Германия и Обединеното кралство.

Джагарян потвърди, че Русия подкрепя това споразумение, и заяви за продължаващо сътрудничество с Иран, включително сътрудничество в рамките на проекти като изграждането на атомната електроцентрала Бушер. Дискусиите не са само за Иран, темите включват съвместни дейности срещу Сирия и търговия с оръжия, която за първи път от 10 години стана частично достъпна за Ислямска република във връзка с изтичането на оръжейното ембарго миналия октомври.

„Съвременната история на руско-иранското военно-техническо сътрудничество е на повече от 50 години“, каза Джагарян.

„През годините в тази чувствителна област се развиха стабилни контакти между нашите страни, насочени към взаимно изгодно сътрудничество със задължително съобразяване с интересите на двете страни.“

Руският дипломат заяви, че очаква автоматично продължаване за следващите пет години на споразумението за двустранните отношения между Москва и Техеран, подписано преди 20 години, и обяви готовността на Русия да обсъди възможното сключване на ново споразумение.

Китай и Русия продължават да подкрепят категорично СВПД и призовават САЩ да се върнат към спазване на условията. Върховният лидер на Иран Али Хаменей благодари на двете страни за позицията им в съобщение, представено от председателя на иранския парламент Мохамад Багер Халибаф.

По време на пресконференцията говорителят на Държавния департамент Нед Прайс призна, че САЩ са първите, които са се оттеглили от сделката, но подкрепят позицията на администрацията на Байдън, че Иран ще трябва да направи първата стъпка, за да се върне към сделката.
Прайс заяви, че това е „отправна точка за Иран да възобнови спазването на всички условия на ядрената сделка“.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.newsweek.com/russia-china-iran-train-together-biden-america-back-1567733

Коментари:

comments powered by HyperComments