MTV: Защо предприемач от Финландия реши да се ваксинира със «Спутник V»

Няколко финландци, живеещи в Русия, бяха ваксинирани с ваксината Спутник V. Един от тях разказа защо не смята ваксинацията за нещо рисковано, как е организирана процедурата по ваксиниране и какво намира за особено интересно в това отношение.

Превод от MTV (Финландия):

MTV: Защо предприемач от Финландия реши да се ваксинира със "Спутник V"

Финландски предприемач, живеещ в Русия, разказва защо е решил да бъде ваксиниран със Спутник V

Юси Кууца, директор на фирмата, който живее от дълго време в Русия, твърди, че около десет негови познати вече са били ваксинирани с ваксината Спутник V.

Кууца е ваксиниран в Москва безплатно, защото работи в област, която е важна от гледна точка на осигуряването на живота на обществото — транспортирането на храна и лекарства.

Първата доза е поставена на финландеца на 19 януари, втората на 10 февруари. Заключенията относно ефективността на ваксината могат да бъдат направени след няколко седмици след теста за антитела, казва Юси Кууца.

„Не считам ваксинацията за рискована“

Юси Кууца казва, че не смята ваксинацията за рискова.

Той отбелязва, че в Русия се извършват висококачествени изследвания в областта на вирусологията, космическата и спортната медицина.

„Опитът на Русия по тези въпроси не трябва да се пренебрегва. Не видях риск за себе си при ваксинацията. В социалните мрежи, които не са обвързани с конкретна държава, не пишат нищо за странични ефекти от руската ваксина, казва Кууца. — Липсват и надценени оценки за ваксината. Това може да се счита за определена гаранция за сигурност.»

„Забавно беше, че въвеждането на първата доза от ваксината беше уточнено до минута. Отдавна живея в Русия и, разбира се, се чудех дали всичко това ще се получи. Е, случи се».

„Всички бяха много приятелски настроени с мен. Получих двуезична информационна брошура за страничните ефекти на ваксината, което показва, че тя е започнала да действа.»

„На Запад се счита, че тъй като лекарството е руско, в него не може да има нищо добро. Трябва да се откажем от подобно мислене и да развием неутрално отношение. Това е ваксина, създадена от именити учени.»

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/jussi-on-yksi-sputnik-v-rokotteen-saaneista-suomalaisista-venajalla-asuva-yritysjohtaja-kertoo-miten-piikki-paatyi-hanen-kasivarteensa/8061858#gs.tal0ah

Коментари:

comments powered by HyperComments