Kurier (Австрия): «Северен поток 2» е средство за натиск върху Русия

Най-важният икономически проект се превърна в средство за политически натиск върху Русия, пише изданието. Призивите за спиране на строителството на „Северен поток 2“, за да се накаже Москва, се чуват все по-силно и по-силно. Но решението остава в ръцете на Германия, досега Меркел успява да отхвърля исканията на критиците.

Превод от Kurier (Австрия):

Kurier (Австрия): "Северен поток 2" е средство за натиск върху Русия

Раздават се призиви за спиране на строителството на почти завършения руски газопровод. Сега всичко зависи от германския канцлер.

За някои това е идеално средство за политически натиск, за други е основен икономически проект. Става въпрос за спорния газопровод „Северен поток 2“. Остават да бъдат положени само 150 километра. 1230-километровият газопровод, минаващ по дъното на Балтийско море, ще бъде готов.

През април може да бъде прокарана последната тръба между Русия и Германия.

Но споровете за Северен поток 2 дори и тогава няма да стихнат. За руския президент Владимир Путин газопроводът, който ще се обслужва от руския енергиен гигант „Газпром“, е престижен проект. А след въвеждане в експлоатация той ще започне да носи добри пари.

Ако строителството бъде спряно, това ще има сериозни финансови последици за Русия и освен това ще нанесе удар по нейната репутация. След осъждането на кремълския критик Алексей Навални и потушаването на протестите в Русия отново започнаха силни призиви за спиране на строителството на Северен поток 2.

Дори Франция неотдавна се присъедини към тези искания, въпреки че френската енергийна компания Engie участва във финансирането на газопровода.

Но ЕС не може да реши дали да наложи санкции срещу „Северен поток 2“ или не. Проектът на стойност 9,5 милиарда долара се финансира наполовина от Газпром, а наполовината от група западни инвеститори.

Една от тях е австрийската компания OMV. Тя вече е инвестирала около 960 милиона евро в „Северен поток 2“.

Проектът може да бъде спрян само от германското правителство. Но германският канцлер Ангела Меркел на този етап запазва позицията си.

Нейното кредо е: въпросът за газопровода е чисто икономически и трябва да бъде решен извън политическите проблеми.

Същата позиция заема и австрийският канцлер Себастиан Курц.

«Всеки, който смята, че новият тръбопровод е само в интерес на Русия, греши», каза Курц в интервю за вестник Welt в неделя.

«Газопроводът като цяло е много положителен проект.»

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://kurier.at/politik/ausland/nord-stream-2-ein-druckmittel-gegen-russland/401183440

Коментари:

comments powered by HyperComments