Колекцията от музея за шпионаж на КГБ в Ню Йорк бе разпродадена на търг в САЩ


Колекцията на музея на шпионажа на КГБ в Ню Йорк беше разпродадена на търг, наречен «Реликви от студената война» във връзка с прекратяване съществуването на музея. Търгът беше организиран от Julien’s Auctions.

Колекцията от музея за шпионаж на КГБ в Ню Йорк бе разпродадена на търг в САЩ
„Това е първият и най-обширен търг в света, включващ най-редки и важни артефакти от САЩ, Съветския съюз и Куба от епохата на Студената война“, се казва на уебсайта на търга.

Най-скъпият предмет беше дамска чанта с вградена в нея скрита камера. Тя бе закупена за $ 32 хиляди с начална цена от $ 2-3 хил. Общо на търга бяха представени над 400 предмета: миниатюрни камери, маскирани като различни предмети, записващи устройства и други. Също така на търга имаше оригинален документ, написан от Ернесто Че Гевара. Той беше продаден за $ 16 хиляди с начална цена от $ 10 хиляди.

Музеят на шпионажа на КГБ е открит в Манхатън в началото на 2019 г., но престава да съществува през октомври 2020 г. Според вестник The New York Times, позовавайки се на организатора на музея, роденият в Литва Юлиус Урбайтис, ръководството е било принудено да вземе «трудно решение» поради факта, че музеят е затворен от март 2020 г. поради пандемията.
Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments